Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Fiat Chrysler je umaknil svoj predlog za združitev z Renaultom

Fiat Chrysler je umaknil svoj predlog za združitev z Renaultom
June 06
05:35 2019

Izdelovalec avtomobilov Fiat Chrysler je umaknil svoj predlog za združitev s francoskim proizvajalcem avtomobilov Renault, so sporočili iz italijansko-ameriškega podjetja. Objava sledi neuspešnemu poskusu članov uprave Renaulta, da bi sprejeli odločitev o ponudbi.

Renault je dejal, da jim ni uspelo doseči dogovora, ker so predstavniki francoske vlade zahtevali odlog odločanja. Francoska vlada je sicer z 15 odstotnim deležem največji posamični delničar v Renaultu. Isti delež ima v lasti tudi japonski Nissan, medtem ko ima Renault v lasti 43,4 odstotni delež Nissanovih delnic.

Fiat Chrysler je svojo ponudbo Renaultu poslal konec prejšnjega meseca in jo opisal, kot "transformativni" predlog, ki bi ustvaril globalno vodilno avtomobilsko družbo.

Fiat Chrysler je predlagal združitev z Renaultom

Proizvajalci avtomobilov se v zadnjih letih soočajo s pritiskom, da utrdijo svoj položaj sredi velikih premikov v industriji, ki vključujejo tudi prehod na električna vozila.

"Postalo je jasno, da trenutno v Franciji ne obstajajo politične razmere, ki bi dovoljevale uspešno nadaljevanje takšne kombinacije," so v izjavi zapisali pri Fiat Chryslerju.

Vseeno so dejali, da ostajajo "trdno prepričani v prepričljive preoblikovalne razloge" predloga, katerega pogoji so bili "skrbno uravnoteženi, da bi zagotovili bistvene koristi za vse strani".

Zahtevni časi

Premik industrije proti električnim modelom, skupaj z strožjimi standardi emisij in razvojem tehnologij za avtonomno vožnjo, povečuje pritisk na proizvajalce avtomobilov, da utrdijo svoj tržni položaj.

Tradicionalni in pogosto zelo zadolženi proizvajalci avtomobilov, se hkrati soočajo z vse večjo konkurenco v obliki novih tekmecev v panogi, vključno z Teslo in bogatimi tehnološkimi podjetji, ki razvijajo tehnologijo avtonomne vožnje, kot sta Amazon in Google.

Povezava Fiat Chryslerja z Renaultom bi podjetjema omogočila, da si delita razvojne stroške pri ključnih tehnologijah, kot so električni avtomobili in avtonomna vozila, ter pomagala ustvariti eno od vodilnih avtomobilskih družb na svetu.

Predlog za združitev je prišla v času, ko se Renault že sooča z izzivi v svojem zavezništvu z japonskim Nissanom.

Nekdanji izvršni direktor Renaulta in Nissana Carlos Ghosn tako trenutno čaka na sojenje po četrti aretaciji na Japonskem, kjer ga obtožujejo finančnih nepravilnosti. Obtožbe so precej obremenile odnose v 20 let trajajočem zavezništvu, ki vključuje tudi japonsko podjetje Mitsubishi Motors.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce