Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Fiat Chrysler napovedal veliko investicijo v novi ameriške obrate

Fiat Chrysler napovedal veliko investicijo v novi ameriške obrate
February 27
07:57 2019

Fiat Chysler je napovedal, da namerava vložiti 4,5 milijarde dolarjev v razvoj avtomobilske industrije v Michiganu, ZDA, kjer nameravajo ustvariti več kot 6500 novih delovnih mest. Proizvajalec avtomobilov je dejal, da bo zgradil prvo novo tovarno v Detroitu v skoraj treh desetletjih.

Gre za potrebno spodbudo za območje, potem ko je General Motors nedavno objavil, da bodo kot del širšega prestrukturiranja, v katerem naj bi delo izgubilo 14,000 ljudi, zaprli dve tovarni v Michiganu. Odločitev GM objavljena ob koncu lanskega leta, je povzročila hudo ogorčenje ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Trump si namreč prizadeva, da bi ameriške družbe svoje avtomobile izdelovale doma in tako pomagale domačemu gospodarstvu.

Trump: Kitajska in ZDA sta zelo blizu podpisu trgovinskega sporazuma

GM je sicer za svoje načrte okrivil premik v preferencah potrošnikov, ki namesto limuzin raje kupujejo večje SUV-je. Večja vozila kot so SUV-ji in poltovornjaki zdaj predstavljajo skoraj 70 odstotkov vseh nakupov avtomobilov v Severni Ameriki.

Fiat Chrysler je dejal, da je njihova naložba v Michiganu del njihove strategije za rast blagovnih znamk Jeep in znamke tovornjakov Ram. Družba bo dve od svojih tovarn, od katerih je ena nedejavna od leta 2012, preoblikovala v montažni mesti za sestavljanje novih modelov Jeep Grand Cherokee, kot tudi novega modela Jeep SUV, z tremi vrstami sedežev. Obrat bo hkrati opremljen tudi za izgradnjo hibridnih vozil z vtičnico.

Pri družbi so dejali, da gre za prvo novo tovarno za sestavljanje vozil v mestu Detroit odkar je bil na lokaciji Jeffersom North leta 1991 odprt zadnji nov obrat.

Kot rezultat naložbe v pet svojih obratov v Michiganu so pri Fiat Chrsleryu dejali, da sedaj ne bodo več selili proizvodnje svojih težkih poltovornjakov Ram iz obrata v Mehiki nazaj v ZDA.

Trgovinski pogovori Trumpa

Podjetje je obljubilo, da bo proizvodnjo modela premaknilo v svoj obrat v mestu Warren, blizu Detroita do leta 2020, za kar so prejeli pohvalo ameriškega predsednika Trumpa.

Medtem je Trump v okviru trgovinskih pogajanj z EU zagrozil, da bo "močno ocarinil" avtomobile iz Evrope, s čemer bi lahko ZDA svoje uvozne dajatve iz 10 dvignile na 25 odstotkov.

ZDA želijo kot del trgovinskih pogovorom vključiti kmetijstvo, kar pa je Bruselj že zavrnil. EU se sicer želi pogajati o nižjih uvoznih dajatvah za avtomobile.

Na sestanku z ameriškimi guvernerji v ponedeljek je Trump dejal: "Evropska unija je zelo, zelo neizprosna. Zelo, zelo neizprosna. Našim izdelkom ne dovolijo vstopa. Našim kmetijskim izdelkom ne dovolijo vstopa na trg."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce