Finančni trgi

Prispevki

Financiranje s strani EU: Kakšna je ozaveščenost prebivalcev?

Financiranje s strani EU: Kakšna je ozaveščenost prebivalcev?
July 10
06:10 2017

Financiranje s strani EU (Evropske unije) je med njenimi državljani dobro sprejeto. Tako kažejo nedavni podatki raziskave Eurobarometer o poznavanju in dojemanju regionalne politike EU med evropskimi državljani.

Skoraj 80 odstotkov državljanov EU verjame v pozitivni učinek, ki ga ima financiranje s strani EU v njihovem domačem kraju ali regiji. Ozaveščenost o takšnih projektih pa se med državami močno razlikuje. In sicer je odvisna od pomena in števila projektov, ki so financirani s strani EU na terenu.

Zaposlovanje tujcev: Kakšne spremembe se obetajo?

V vzhodnih državah EU, kjer je financiranje s strani EU precejšnje, ta delež denimo dosega od 60 odstotkov na Madžarskem do 80 odstotkov na Poljskem. Medtem ko je v zahodnih ali severnih državah nižji, in sicer med 14 odstotki na Danskem in 25 odstotki v Nemčiji.

Financiranje s strani EU v Sloveniji

V Sloveniji je za projekte EU v domačem kraju ali regiji že slišalo 65 odstotkov anketiranih oseb, večina (87 odstotkov) pa njihove učinke ocenjuje za pozitivne. Razveseljivo je, da se je od junija 2015 delež ljudi, ki so prepoznali kakšen EU projekt, ki je izboljšal njihovo življenjsko okolje, povečal za 13 odstotnih točk. To je največ med vsemi državami EU.

Financiranje s strani EU pa si lahko zagotovite tudi v vašem podjetju. EU namreč spodbuja podjetništvo na različne načine, še posebej si zanj želi navdušiti mlajše generacije. Želijo si, da bi si mladi upali svoje dobre ideje uresničiti v praksi in se torej odločiti za ustanovitev podjetja. Že uveljavljenim podjetnikom pa sredstva namenja prek različnih razpisov.

Z evropskimi sredstvi smo sicer v Sloveniji omogočili že skoraj 6000 uspešnih zgodb oziroma projektov. Z vsakim ustvarjenim delovnim mestom, z vsako vključitvijo posameznika v programe znanja, z vsakim zgrajenim kilometrom ceste, kolesarske poti ali železnice, kvadratnim metrom raziskovalne in izobraževalne infrastrukture, možnostjo boljše zdravstvene oskrbe, z vsako spodbudo podjetjem pa ustvarjamo priložnosti za nadaljnji uspešni razvoj naše države, so zapisali na vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Vir: Data.si

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce