Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Finančni ministri vendarle odobrili naslednji obrok finančne pomoči za Grčijo

Finančni ministri vendarle odobrili naslednji obrok finančne pomoči za Grčijo
June 16
06:19 2017

Ministri evrskega območja so se dogovorili za sprostitev zadnjega obroka grške finančne pomoči. Sklad bo tako Grčiji izplačal nadaljnjih 8,5 milijarde evrov, so ministri sporočili v izjavi. Z novim obrokom mednarodne finančne pomoči se bo uspelo državi izogniti novi dolžniški krizi, saj morajo v juliju vrniti naslednjih 7 milijard evrov zapadlih posojil. Izplačilo je sicer še vedno predmet odobritve v nekaterih državah.

Direktorica mednarodnega denarnega sklada (IMF), Christine Lagarde je dejala, da bo načeloma svojemu upravnemu odboru predlagala odobritev dogovora. IMF si sicer prizadeva za več jasnosti glede dolgoročnega odpisa dolga za Grčijo, ko se bo trenutna shema, ki je vredna 86 milijard evrov, naslednje leto iztekla.

Grčija se ni uspela dogovoriti o sprostitvi naslednjega obroka finančne pomoči

Lagardova je dejala, da je IMF pripravljen sodelovati v tretjem programu finančne pomoči za Grčijo, potem ko so se v Luksemburgu srečali z finančnimi ministri evrskega območja. Vseeno je dejala, da bi se lahko IMF pridružila programu finančne pomoči "v razponu do dveh milijard evrov" še potem, ko bodo sprejeti dodatni ukrepi za odpis dolga Grčiji.

Grčija je sicer že nujno potrebovala naslednji obrok posojil. Tako morajo naslednji mesec odplačati zapadla posojila, ki jih v drugem primeru ne bi mogli izvesti.

Odločitev finančnih ministrov odraža ukrepe ekonomske politike, ki jih je Grčija že sprejela in novo zavezanost Christine Lagarde, da svojemu upravnemu odboru priporoči sodelovanje pri tej finančni pomoči. Prispevek IMF je politično pomemben za Nemčijo, zlasti za okrepitev kredibilnosti finančne pomoči.

Skupina evrskega območja je pozdravila Grški sprejem finančnih in strukturnih reform, vključno z davkom na dohodke in pokojninsko reformo.

"Vesel sem, da lahko sporočim, da smo dosegli dogovor o vseh elementih," je dejal vodja evrske skupine Jeroen Dijsselbloem.

Nemški parlament bo o finančni pomoči razpravljal v petek, je dejal finančni minister Wolfgang Schaeuble. "Grčija mora za dostop do dolžniških trgov spet postati konkurenčna, tako da bo lahko stala na svojih lastnih nogah," je dejal Schaeuble. "Za dosego tega, pa mora Grčija izvesti začete reforme."

Grški finančni minister Euclid Tsakalotos je dejal, da jim bo dogovor v "doglednem času" omogočil dostop do trgov. "Zdaj vidimo luč na koncu tunela," je dejal Tsakalotos.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce