Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Forbes: Letos je najbogatejši zemljan Jeff Bezos, Donald Trump precej navzdol

Forbes: Letos je najbogatejši zemljan Jeff Bezos, Donald Trump precej navzdol
March 07
08:22 2018

Ameriški predsednik Donald Trump je na najnovejši letni lestvici najbogatejših ljudi na svetu, ki jo objavlja revija Forbes izgubil 222 mest, saj se je njegovo ocenjeno premoženje iz 3,5 milijarde dolarjev znižalo na 3,1 milijarde dolarjev. Pri reviji so dejali, da je padec posledica znižanja vrednosti osrednjih nepremičnin v njegovi lasti v New Yorku in padajočih prihodkov na njegovih igriščih za golf.

Na vrhu lestvice se je tako letos znašel ustanovitelj in vodja spletnega velikana Amazon, Jeff Bezos. Njegovo premoženje se je v letu 2017 neverjetno povečalo, saj je iz 39,2 milijarde dolarjev naraslo na kar 112 milijard dolarjev. Letna rast premoženja Bezosa je največja v zgodovini lestvice. Rast njegovega premoženja je na drugo mesto lestvice potisnila Billa Gatesa, čigar premoženje je letos ocenjeno na 90 milijard dolarjev, kar je 4 milijarde več kot lani. Gates je sicer prvo mesto na lestvici zasedal 18 krat v zadnjih 24 letih.

Donald Trump: Trgovinske vojne so dobra stvar

Na letošnji 32 lestvici revije je bilo predstavljenih rekordnih 2208 milijarderjev po vsem svetu. Na tretjem mestu lestvice se je znašel legendarni vlagatelj Warren Buffett, ki ima pod palcem 84 milijard dolarjev. Njegovo premoženje se je iz lanskih 75,6 milijarde dolarjev precej povečalo.

Najbogatejša oseba iz Evrope je letos šef podjetja LVMH, ki se ukvarja z izdelavo luksuznih izdelkov, Bernard Arnault, ki ima v lasti premoženje vredno 72 milijard dolarjev.

"Razširitev vrzeli"

Največ milijarderjev živi v ZDA, 585, sledi pa širša Kitajska. Samo v Kaliforniji živi 144 milijarderjev, kar je več kot va katerikoli drugi državi, razen ZDA in Kitajski. Največ milijarderjev v Evropi ima Nemčija kjer jih je 123. Indija ima 119 milijarderjev, medtem ko jih ima Rusija 102.

Luisa Kroll in Kerry Dolan iz revije Forbes sta dejali: "Super bogati postajajo še bogatejši in povečujejo vrzel med sabo in ostalimi."

Seznam milijarderjev Forbsa je posnetek bogastva ustvarjen 9. februarja letos. Revija uporablja za izračun bogastva borzne vrednosti in menjalne tečaje iz vsega sveta.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce