Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Ford napovedal veliko naložbo v električna vozila

Ford napovedal veliko naložbo v električna vozila
September 28
05:40 2021

Ford je napovedal veliko naložbo v proizvodnjo električnih vozil v ZDA, pri čemer so obljubili, da bodo v zvezni državi Tennesse zgradili svojo doslej največjo tovarno, hkrati pa naj bi v mestu Kentucky postavili tudi dva akumulatorska parka.

V skladu z načrtov vrednim 11,4 milijarde dolarjev, je proizvajalec avtomobilov dejal, da bo za ameriške kupce "v velikem obsegu" izdeloval avtomobile in poltovornjake, ki ne bodo oddajali emisij. Po načrtu bodo odprli tudi 11,000 novih delovnih mest.

Podobno kot tekmeca GM in Stellantis, tudi Ford upa, da bo do leta 2030 približno polovica prodanih vozil brez emisij.

Kitajske oblasti nadaljujejo z napadi na tehnološke velikane

A ker bodo za izvedbo projekta potrebne dodatne državne naložbe, je izvedba projekta še pod vprašajem.

"To je naš trenutek - naša največja naložba doslej - za izgradnjo boljše prihodnosti v ZDA," je dejal predsednik in izvršni direktor družbe, Jim Farley. "Zdaj si prizadevamo za izdelavo revolucionarnih električnih vozil za široko občinstvo in ne zgolj za elito."

Pri Fordu so dejali, da bo njihova tovarna v Tennesseeju, z imenom Blue Oval City, pokrivala skoraj 10 kvadratnih kilometrov prostora, pri čemer naj bi z izdelavo naslednje generacije električnih poltovornjakov in baterij začeli po poletu 2025.

Njihovi akumulatorski parki v Kentuckyu bodo poganjali novo linijo električnih vozil znamk Ford in Lincoln.

Ford je sicer že povečal naložbe v električna vozila v svojih obstoječih tovarnah. Poleg tega pa so dejali, da bodo nove naložbe izvedli v partnerstvu z južnokorejskim proizvajalcem baterij SK Innovation.

Zunaj nekaterih velikih metropolitanskih območjih električna vozila v ZDA še vedno niso pogost pojav, pri čemer je država lani pri globalni prodaji električnih vozil dosegala zgolj 2 odstotni delež.

To naj bi se spremenilo z uvedbo strožjih pravil o emisijah iz izpušnih cevi po letu 2026, hkrati pa naj bi za izgradnjo polnilnih mest in spodbud za potrošnike porabili na milijarde državnega denarja. Vseeno so omenjena sredstev vezana v gromozanskih paketih proračunske porabe, ki nima podpore v senatu.

Pri Fordu so dejali, da njihova objava ni vezana na glasovanje o paketu porabe, ki bo na sporedu ta teden. Kljub temu so dejali, da podpirajo sprejem porabe, ki bi po njihovem "pomagal več Američanom vstopiti v svet električnih vozil, hkrati pa bi podprl ameriška proizvodna in sindikalna delovna mesta."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles