Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ford zapira svoje tovarne v Braziliji

Ford zapira svoje tovarne v Braziliji
January 12
07:15 2021

Pri Fordu so sporočili, da bodo v Braziliji zaprli tri svoje tovarne in s tem končali več desteletij trajajočo proizvodno pristotnost v tej južnoameriški državi. Ameriški proizvajalec avtomobilov je za odločitev okrivil pandemijo kitajskega virusa, ki naj bi letos pozročila slabo prodajo in "velike poslovne izgube" v regiji.

Delo bo izgubilo približno 5000 ljudi, večinoma iz Brazilije. Odločitev je sicer del globalnega prestrukturiranja družbe Ford, ki z tem poizkuša izboljšati svojo finančno uspešnost.

"Z več kot stoletjem izkušenj v Južni Ameriki in Braziliji vemo, da gre za zelo težke, a potrebne ukrepe namenjene ustvarjanju zdravega in trajnostnega podjetja," je dejal izvršni direktor Forda, Jim Farley.

Ameriško gospodarstvo je decembra izgubilo delovna mesta

Pred izbruhom pandemije kitajskega virusa je Ford napovedal načrte za zmanjšanje števila trgov na katerih so prisotni, pri čemer so napovedali zaprtje proizvodnih obrat v državah, kot so Brazilija, Rusija, Nemčija, Francija in Velika Britanija. Lani je družba odpustila na stotine zaposlenih, saj je industrijo zaradi pandemije prizadel upad prodaje avtomobilov.

"Zavezani regiji"

V ponedeljek so pri Fordu sporočili, da nameravajo takoj ustaviti obratovanje v svojih tovarnah v mestih Camaçariju in Taubatéju, vseeno pa bo nekaj proizvodnje avtomobilskih delov za podporo zalog z delovanjem nadaljevalo še nekaj mesecev.

Tovarna v mestu Taubaté blizu Sao Paula, ki je bila odprta leta 1974, je izdelovala motorje, tista v mestu Camcari odprta v letu 2001, pa je izdelovala avtomobile, kot je Ford Ka. Konec letošnjega leta naj bi zaprli tudi tovarno v mestu Horizonte, ki izdeluje terenska vozila.

Pri Fordu so izrazili pričakovanje, da jih bo likvidacija poslovanja stala 4,1 milijarde dolarjev, kar vključuje ločitvena plačila medtem, ko si prizadevajo najti kupce za tovarne. Družba, ki je svojo prvo tovarno za sestavljanje v Braziliji odprla leta 1920, je kasneje svojo prisotnost razširilo na polno proizvodnjo, bo sicer še naprej prisotna v državi, vključno z regionalnim sedežem v Sau Paulu.

"Poudariti želim, da smo regiji zavezani dolgoročno in bomo strankam še naprej ponujali popolno prodajno, servisno in garancijsko podporo," je povedal Lyle Watters, predsednik podjetja Ford South America in International Group Market Group.

Raziskovalna družba IHS Markit ocenjuje, da se je svetovna prodaja avtomobilov v letu 2020 zmanjšala za približno 15 odstotkov. V Braziliji pa je upadla za 26 odstotkov in po pričakovanjih ne bo okrevala še vsaj dve leti, so dejali pri Fordu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles