Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Foxconn preiskuje pogoje za delo v tovarnah ki izdelujejo elektroniko za Amazon

Foxconn preiskuje pogoje za delo v tovarnah ki izdelujejo elektroniko za Amazon
June 11
06:07 2018

Pogodbeni proizvajalec elektronike Foxconn je v nedeljo dejal, da preiskuje obrat na Kitajskem, ki proizvaja naprave za družbo Amazon, potem ko je skupina ameriških nadzornikov kritizirala tamkajšnje razmere za delo, ki so jih opisali kot neprimerne.

94 strani dolgo poročilo skupine China Labor Watch iz New Yorka, ki je sledilo devet mesecev dolgi preiskavi je navedlo prekomerne delovne ure, nizke plače, nezadostno usposabljanje in preveliko zanašanje na "odpremo" začasnih delavcev in druge kršitve kitajske zakonodaje v Foxconnovi tovarni v mestu Hengjang, kjer izdelujejo pametne zvočnike Dot Smart in Kindle elektronske knjige.

ZDA so dosegle dogovor z kitajsko tehnološko družbo ZTE

"Izvajamo celovito preiskavo področij, ki jih je navedlo poročilo. Če bomo ugotovili, da so navedbe v poročilu resnične bomo takoj sprejeli ustrezne ukrepe za uskladitev poslovanja z našim kodeksom ravnanja," so v izjavi zapisali pri Foxconn Technology Group.

Tajvanski Foxconn, ki je bil pred tem znan pod imenom Hon Hai Precision Industry Co Ltd, je največjki izdelovalev pogodbenih elektronskih naprav na svetu in zaposluje več kot milijon ljudi.

Foxconn, ki proizvaja tudi Applove iPhone, je prišel pod udar leta 2010, ko je prišlo v njihovih tovarnah na Kitajskem med delavci do serije samomorov. Družba se je takrat zavezala k izboljšanju delovnih pogojev.

Iz organizacije China Labor Watch so sporočili, da je preiskava pokazala, da je bilo približno 40 odstotkov delavcev v tovarnah poslanih, kar je veliko več od 10 odstotkov, kolikor jih dovoljuje kitajska zakonodaja. Poslani delavci so bili plačani enak znesek za redno delo in nadure, namesto 1,5 kratnik normalne postavke, kot predvideva zakon, je dejala Elaine Lu iz organizacije China Labor Watch. "Delavci so bili pod plačani, to pa je nezakonito," je dejala.

Poslani delavci so bili tako plačani 1,9 evra na uro, so sporočili v poročilu. Delavci so hkrati v visoki sezoni opravili več kot 100 nadur na mesec, kar je veliko več od 36 ur, kot jih dovoljuje zakon, hkrati pa so morali nekateri brez prostega dneva delati tudi 14 dni zapored.

Pri Amazonu so dejali, da so tovarno revidirali v marcu in ugotovili, da so nadure in uporaba odpremnih delavcev "razlog za zaskrbljenost".

"Od družbe Foxconn smo takoj zahtevali načrt ukrepov za izboljšanje stanja," so pri Amazonu zapisali v izjavi. Hkrati so dejali, da spremljajo odgovor Foxconna in "skladnost z našim kodeksom ravnanja dobaviteljev. Zavezani smo k rešitvi tega vprašanja."

Pri Foxconnu so v prejšnji izjavi dejali, da "trdo delajo, da bi upoštevali vse ustrezne zakone in predpise", kjer delujejo in za to izvajajo redne revizije. "Če prepoznamo kršitve, si jih prizadevamo takoj odpraviti," so zapisali.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce