Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Francija bo z začetkom novega leta uvedla nov digitalni davek

Francija bo z začetkom novega leta uvedla nov digitalni davek
December 18
07:31 2018

Francija je dejala, da bo potem ko je širša iniciativa iz strani EU zastala, sama uvedla davek na velika tehnološka podjetja, ki naj bi prišel v veljavo 1. januarja. Francoski finančni minister Bruno Le Maire je izrazil pričakovanje, da bo novi davek v prihodnjem letu državi prinesel dodatnih 500 milijonov evrov.

Francija skupaj z Nemčijo si prizadeva, da bi Evropska komisija do konca letošnjega leta sprejela takšne ukrepe za celotno unijo. Vendar pa ukrepom v tej smeri nasprotujejo države, kot so Irska, Česka, Švedska in Finska.

Kitajske trgovinske poteze dober začetek, vseeno pa ostajajo glavne zahteve ZDA neizpolnjene

V začetku letošnjega leta je Evropska komisija objavila predloge za 3 odstotni davek na prihodke velikih internetnih podjetij s svetovnimi prihodki višjimi od 750 milijonov evrov na leto in obdavčljivimi prihodki v EU višjimi od 50 milijonov evrov.

Poteza bi imela vpliv na družbe, kot so Google, Apple, Facebook in Amazon. A kritiki so opozorili, da ni davek kršil mednarodna pravila o enaki obravnavi podjetij po vsem svetu. Davčna reforma EU sicer za sprejem potrebuje podporo vseh držav članic.

Več držav, vključno z Francijo in Veliko Britanijo je tehnološke družbe obtožilo preusmerjanja ustvarjenih dobičkov v članice EU z nizko obdavčitvijo, kot sta naprimer Luksemburg in Irska.

Na drugi strani so velike ameriške tehnološke družbe dejale, da poslujejo v skladu z nacionalnimi in mednarodnimi davčnimi zakoni. Kljub temu je Evropska komisija dejala, da želi obdavčiti glede na to kje se nahajajo njihovi digitalni uporabniki.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce