Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Francija je uvedla davek na digitalne storitve

Francija je uvedla davek na digitalne storitve
July 12
05:39 2019

Francija je odobrila davek na digitalne storitve kljub nevarnosti povračilnih ukrepov iz strani ZDA, ki trdijo, da gre za nepošteno usmerjene ukrepe proti ameriškim podjetjem. Triodstotni davek se bo zaračunal na prodajo, ki jo bodo multinacionalne družbe, kot sta Google in Facebook ustvarile v Franciji.

Francoska vlada namreč trdi, da takšna podjetja s sedežem zunaj države, plačujejo zelo malo ali nič davkov. Medtem je sicer ameriška administracija že odredila preiskavo glede poteze, kar bi lahko s seboj prineslo povračilne uvozne dajatve.

Nov davek je v četrtek odobril francoski senat, teden pred tem pa je davek odobril tudi spodnji dom parlamenta.

Trgi mešano, ameriški dolar močnejši

Vsaka digitalna družba z prihodki v višini več kot 750 milijonov evrov, od katerih jih mora biti vsaj 25 milijonov ustvarjenih v Franciji, bo morala plačati nov davek. Davek bo retroaktivno veljal od začetka leta 2019, letos pa naj bi v proračun prineslo približno 400 milijonov evrov.

Zakaj ciljajo na tehnološke velikane?

Trenutno lahko tehnološki velikani plačujejo zelo malo ali nič davka od dobička pravnih oseb v državah, kjer fizično nimajo velike prisotnosti. Večino svojega dobička namreč prijavijo tam, kjer imajo svoj sedež.

Evropska komisija ocenjuje, da se tradicionalna podjetja v povprečju soočajo z 23 odstotno davčno stopnjo na svoj dobiček v EU, medtem ko plačujejo internetna podjetja med 8 in 9 odstotni davek.

Francija sicer že dolgo trdi, da bi morala obdavčitev sloneti na digitalni in ne fizični prisotnosti. Lani je tako potem ko so prizadevanja v EU zastala, napovedala uveljavitev lastnega davka na velika tehnološka podjetja.

Dajatve v EU bi zahtevala soglasje vseh članic, a se to ni zgodilo, ker so davku nasprotovale Irska, Češka, Švedska in Finska.

Novi francoski triodstotni davek bo temeljil na ustvarjeni prodaji v državi in ne na ustvarjenem dobičku. Davek bo moralo plačevati okrog 30 podjetij, večinoma ameriškega izvora, med katerimi so Alphabet, Apple, Facebook, Amazon in Microsoft. Prizadete bodo tudi nekatere kitajske, nemške, španske in britanske družbe, od domačih družb pa bo novem davku podvržen spletni oglaševalec Criteo.

Francoska vlada pravi, da bo davek ukinjen, če bo na mednarodni ravni prišlo do podobnega ukrepa. Velika tehnološka podjetja sicer trdijo, da spoštujejo nacionalne in mednarodne davčne predpise.

Kaj so dejale ZDA?

Administracija Donalda Trumpa je dan pred glasovanjem v senatu, nov davek obsodila. V sredo je tako ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthitzer dejal, da bo preiskava "ugotovila ali gre za diskriminatorne in nerazumne ukrepe, ki obremenjujejo ali omejujejo trgovino ZDA".

Preiskava bi lahko utrla pot za kaznovalne uvozne dajatve, ki jih je predsednik Trump od prevzema funkcije že večkrat uvedel. Prejšnje preiskave, ki jih je začel Washington so vključevale trgovinske prakse Evropske Unije in Kitajske.

V zagovoru novem davku je francoski finančni minister Bruno Le Maire dejal, da je Francija "suverena in odloča o lastnih davčnih pravilih".

"Našim ameriškim prijateljem želim povedati, da bi morala biti to zanje spodbuda, da še pospešijo naše delo, da bi našli sporazum o mednarodni obdavčitvi digitalnih storitev," je dodal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce