Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

General Electric znižal napovedi o svoji dobičkonosnosti

General Electric znižal napovedi o svoji dobičkonosnosti
October 23
07:38 2017

Družba General Electric je po objavi četrtletne izgube zaradi slabega poslovanja v dveh ključnih divizijah, znižala svoje napovedi o dobičkonosnosti. Industrijska skupina je razkrila 5 odstotni padec prihodkov v tretjem četrtletju na 1,8 milijard dolarjev, kar je njihove delnice pognalo v prosti pad, predenj so kasneje povsem okrevale.

Novi generalni direktor družbe John Flannery, naj bi sicer prihodnji mesec napovedal ukrepe za prestrukturiranje skupine. Enote družbe sicer segajo od izdelave reaktivnih motorjev, energetike, prevoza, zdravstvenega varstva in financ. Slaba predstava njihovega oddelka za energetiko, skupaj z višjim stroški prestrukturiranja od pričakovanj so glavni razlogi za upad dobičkonosnosti skupine.

Po novi zmagi Šinza Abeja so japonske delnice dosegle najvišje nivoje v zadnjih dveh desetletjih

Dobiček v elektroenergetskem delu skupine, ki izdeluje generatorje, turbine in drugo opremo, so je v četrtletju znižali za kar 51 odstotkov. Pri družbi so znižali tudi svojo napoved za poslovni dobiček v celotnem letu, ki naj bi sedaj namesto 1,6-1,7 dolarja na delnico dosegel samo 1,05 do 1,1 dolarja na delnico.

V petek so delnice med zgodnjim trgovanjem izgubile več kot 3 odstotke vrednosti in dosegle drugi najslabši izid med delnicami, ki kotirajo na indeksu Dow Jones. Kasneje je uspelo delnicam vse izgube pridobiti nazaj in dan končati en odstotek višje, potem ko je direktor družbe Flannery vlagateljem obljubil, da bo obrnil poslovni tok podjetja.

Flannery, ki je družbo prevzel od dolgoletnega direktorja Jeffa Immelta je v petek dejal, da lahko vlagatelji po njegovem pregledu družbe pričakujejo "obsežne spremembe", hkrati pa je dodal, da se bo družba osredotočila na ustvarjanje dobička in denarja ter odgovornost zaposlenih.

Dejal je, da za prihodnje leto vidi možnost zmanjšanja stroškov poslovanja v višini več kot 2 milijardi dolarjev, kar je dvakrat več od trenutnega cilja, hkrati pa naj odkril za 20 milijard dolarjev premoženja družbe, ki bi ga lahko prodali v naslednjih dveh letih.

Nov vodja družbe je že začel z zamenjavami v vodstvu skupine, saj je nedolgo nazaj v upravnem odboru družbe sedež namenil aktivističnemu vlagateljskemu skladu Trian Fund Management.

Podjetje, ki je eno do največjih v ZDA je v tretjem četrtletju poročalo o 14 odstotnem povečanju prihodkov na 33,47 milijarde dolarjev, kar je predvsem posledica nakupa družbe Baker Hughes, ki se ukvarja z črpanjem nafte.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce