Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

General Motors je zaradi težav z dobavo polprevodnikov deloma zaustavil svojo proizvodnjo

General Motors je zaradi težav z dobavo polprevodnikov deloma zaustavil svojo proizvodnjo
February 04
08:04 2021

General Motors je najnovejši proizvajalec avtomobilov, ki je občutil posledice svetovnega pomanjkanja polprevodniških čipov. Avtomobilski gigant je namreč sporočil, da bo prihodnji teden v treh svojih tovarnah v Severni Ameriki v celoti prenehal z proizvodnjo vozil.

Poleg tega naj bi njihova tovarna v Južni Koreji obratovala z polovično zmogljivostjo, so v sredo sporočili pri proizvajalcu avtomobilov.

Zmanjšanje proizvodnje prihaja potem, ko je ameriški proizvajalec čipov Qualcomm sporočil, da jim ni uspelo doseči četrtletnih poslovnih načrtov. Kljub temu, da Qualcomm ne proizvaja čipov, ki bi se vgrajevali v avtomobilske dele, pa podjetje sodeluje z nekaterimi proizvajalci čipov, ki se trenutno soočajo z zaostanki pri proizvodnji.

Mali vlagatelji nadaljujejo svoj naskok na velike igralce na trgih

Pri General Motorsu niso razkrili, koliko proizvodnje bodo izgubili ali na katerega dobavitelja je vplivalo pomanjkanje čipov.

"Kljub prizadevanjem za ublažitev, bo pomanjkanje polprevodnikov vplivalo na proizvodnjo naših vozil v letu 2021. Trenutno ocenjujemo celoten vpliv, vseeno pa ostaja naša prioriteta, da še naprej proizvajamo naše najboj priljubljene izdelke," so v izjavi zapisali pri General Motorsu.

Družba je sicer namignila, da bi bilo lahko reševanje problema zapleteno. "Oskrba s polprevodniki za svetovno avtomobilsko industrijo ostaja zelo tekoča," so zapisali v izjavi.

Zaradi pomanjkanja polprevodnikov je svojo proizvodnjo sicer zmanjšalo še več drugih proizvajalcev avtomobilov, vključno z Volkswagnom, Fordom, Subarujem, Toyoto in Nissanom.

Razsikovalna družba IHS Markit je sicer napovedala, da bo svetovna proizvodnja avtomobilov v prvem četrtletju za 672,000 vozil manjša od predvidevanj. Pri družbi hkrati pričakujejo, da bo pomanjkanje čipov vztrajalo vse do letošnjega tretjega četrtletja.

Tajvan, ki je eden od največjih svetovnih proizvajalcev čipov, je v središču prizadevanj za odpravo pomanjkanja na trgu. Tajvanski proizvajalci čipov so sicer obljubili, da bodo povečali svojo proizvodnjo, medtem ko jih je vlada pozvala k rešitvi težave.

Omejevanje rasti

Zaustavitve tovarn General Motorsa prihajajo potem, ko je ameriški proizvajalec čipov Qualcomm poročal o svoji poslovni uspešnosti.

Delnice družbe so v sredo po uradnih urah trgovanja izgubile 7,6 odstotka vrednosti, saj je družba sporočila, da omejitve oskrbe z polprevodniki ovirajo njihovo rast prodaje. Družba je tako dejala, da sta prodaja in prilagojen dobiček dosegla 8,2 milijarde dolarjev.

Čeprav je številka le malo nižja od pričakovanj analitikov, pa je Wall Street pričakoval boljše dobičke, potem ko je ameriška vlada pod predsednikom Donaldom Trumpom stopila na prste kitajcem in njihov Huawei, uvrstila na črno listo podjetij pod nadzorom kitajske komunistične partije.

Analitiki so pričakovali, da bo velik del tržnega deleža Huaweija na trgu visokocenovnih pametnih telefonov prišel do tekmecev s sistemom Android, ki uporabljajo čipe Qualcomma.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles