Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

General Motors prvič v zadnjih 90 letih ni najbolj prodajana znamka v ZDA

General Motors prvič v zadnjih 90 letih ni najbolj prodajana znamka v ZDA
January 05
07:47 2022

Ameriški avtomobilski gigant General Motors je prvič v zadnjih 90 letih izgubil naslov najboljšega prodajalca avtomobilov v ZDA. Prvo mesto je tako prvič zasedla japonska Toyota, ki je lani prodala v državi prodala 2,3 milijona vozil, kar je bilo 10 odstotkov več, kot v letu pred tem.

Pri GM-u so dejali, da se je njihova prodaja zmanjšala za 13 odstotkov, k čemur je najbolj pripomoglo vsesplošno pomanjkanje polprevodniških delov, ki je močno vplivalo na celotno avtomobilsko industrijo.

Tesla bo odpoklicala skoraj pol milijona avtomobilov

Družba s sedežem v Detroitu je od leta 1931 v ZDA vedno zasedala prvo mesto med prodajalci avtomobilov, pri čemer so obljubili, da se bodo tja kmalu vrnili nazaj.

Na splošno analitiki pričakujejo, da se bo število prodanih novih avtomobilov v ZDA, v letu 2021 glede na leto 2020 povečalo za približno 2 odstotka, ko so se kupci spopadali z začetkom pandemije kitajske kuge iz laboratorija v Wuhanu.

Vseeno ostaja obseg nakupov še vedno pod ravnjo pred pandemijo, saj se družbe soočajo s težavami v dobavni verigi, ki so dvignile tudi cene za potrošnike.

"Ključna omejitev za prodajo je še naprej zmanjšana raven zalog zaradi pomanjkanja polprevodnikov," je v izjavi dejala glavna ekonomistka pri GM-u, Elaine Buckberg, ko je razpravljala o prodaji podjetja in obetih za leto 2022.

GM je lani v ZDA prodal približno 2,2 milijona vozil, kar je bilo manj od 2,5 milijona v letu 2020, pri čemer so se za prodajo najbolj zanašali na svoje dobičkonosne poltovornjake in terence.

Toyoto, ki je prodala veliko hibridnih in drugih modelov, je pomanjkanje čipov manj prizadelo, kar je posledica odločitve, da po potresu in cunamiju leta 2011 ustvari velike zaloge takih delov. Vseeno je bila tudi japonska družba, ob koncu leta zaradi pomanjkanja, prisiljena v zmanjšanje svoje proizvodnje.

Vseeno so ameriška avtomobilska podjetja tržni delež na domačem trgu prepuščala mednarodnim tekmecem že veliko pred pandemijo kitajske kuge.

Prodaja treh največjih ameriških proizvajalcev avtomobilov, GM, Ford in Chrysler je nekoč predstavljala več kot 90 odstotkov vse prodaje avtomobilov v državi in je še v letu 2008 predstavljala več kot polovico celotnega trga. Zdaj pa se je delež prodaje precej znižal.

Najbolj prodajan avtomobil v ZDA je že 20 let Toyota Camry, medtem ko je njihov model RAV4 že pet let zapored najbolj prodajan terenec.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles