Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Globalne delnice blizu rekordnih nivojev

Globalne delnice blizu rekordnih nivojev
February 05
07:45 2021

Globalne delnice so danes trgovale blizu rekordnih nivojev, azijske borze pa so sledile dogajanju na Wall Streetu, kjer je napredek pri distribuciji cepiv spodbudil stave, na nadaljnjo normalizacijo svetovnega gospodarstva in okrevanje zaslužkov.

Indeks glavnih 50 svetovnih trgov je danes pridobil 0,2 odstotka vrednosti in dosegel nivo 667,9 točke, kar je blizu rekordnih 670,82 točke, ki jih je dosegel pred dvema tednoma. Indeks je sicer na vrednosti pridobil že peti trgovalni dan zapored.

Po pričakovanjih naj bi evropske delnice trgovanje odprle z rastjo, pri čemer so med zgodnjim trgovanjem terminske pogodbe za vseevropski delniški indeks zrasle za 0,3 odstotka.

Najširši borzni indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 0,6 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni japonski indeks Nikkei zrasel za 1,5 odstotka.

Mali vlagatelji nadaljujejo svoj naskok na velike igralce na trgih

Na Wall Streetu so včeraj vsi glavni indeksi pridobili več kot odstotek vrednosti, pri čemer sta indeksa Nasdaq in S&P 500 dosegla novi rekordni vrednosti.

"Trg poganjajo zaslužki podjetij, ki so močno okrevali," je dejal Jumpei Tanaka iz družbe Pictet. "V sklade denarnih trgov in drugod je nakopičeno ogromno denarja, ki bo prešel v delnice, ko bo prišlo do normalizacije gospodarstva in napredka pri cepljenju prebivalstva."

V pričakovanju sprejema velikega paketa spodbud se je povečal tudi donos ameriških dolgoročnih državnih obveznic, svoje pa so naredila tudi pričakovanja glede inflacije.

Donos 10 letnih obveznic je tako dosegal 1,137 odstotka, medtem ko je prejšnji dan zabeležil najvišje nivoje v zadnjih treh tednih. Na drugi strani se je donosnost 30-letnih državnih obveznic povečala na 1,931 odstotka, kar je bilo blizu najvišjih nivojev v zadnjih 10 mesecih.

Donos obveznic se je povečal tudi v Evropi, saj se je donosnost 30-letnih nemških državnih obveznic prvič po septembru dvignila na pozitivno raven.

Tržna vrednost prihodnje ameriške inflacije je medtem dosegla najvišje nivoje po oktobru leta 2018, medtem ko je inflacija v evrskem območju dosegla najvišje nivoje po maju leta 2019.

Na valutnem trgu je ameriški dolar proti večini drugih valut pridobil na vrednosti, saj so se trgovalci osredotočali na relativno moč ameriške rasti. Do nekaj zadnjih tednov nazaj se je dolar prodajal zaradi pričakovanj, da bo okrevanje svetovnega gospodarstva spodbudilo odlive sredstev v bolj tvegane valute.

Indeks vrednosti dolarja je trenutno blizu najvišjih nivojev v zadnjih dveh mesecih, pri čemer se je njegova vrednost ta teden povečala za 1,1 odstotka, kar je bil največji tedenski porast vrednosti po oktobru.

Evro je v primerjavi z dolarjem dosegal vrednost 1,1964 dolarja, potem ko je včeraj z nivojem 1,1952 dolarja dosegel najnižjo vrednost v zadnjih dveh mesecih. jen je v primerjavi z dolarjem dosegal nivo 105, 7 jena za dolar, kar je bilo najmanj v zadnjih treh mesecih in pol.

Moč dolarja je znižala vrednost zlata, ki je v četrtek upadlo vse do nivoja 1785,1 dolarja za unčo, kar je bilo najmanj v zadnjih dveh mesecih. Z zlatom so na zadnje trgovali pri ceni 1797,4 dolarja za unčo.

Nafta je nadaljevala z svojo rastjo, kar je bila posledica optimističnega razpoloženja na trgih glede okrevanja gospodarstva in odločitve skupine OPEC+, da ohrani nivoje svoje proizvodnje nafte.

Cena nafte znamke Brent se je povzpela za 0,9 odstotka na 59,38 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 56,8 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles