Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Globalne delnice blizu rekordov

Globalne delnice blizu rekordov
November 02
06:43 2021

Svetovne delnice so v torek ohranile nivoje blizu rekordov, pri čemer so bili razponi vrednosti ozki, saj vlagatelji nervozno pričakujejo sestanek Ameriške centralne banke, ki bo eden od večji na katerih bodo centralne banke po vsem svetu določale ton o nagnjenosti k tveganju.

Danes je bila v središču pozornosti Avstralska centralna banka, ki je z začetkom opuščanja odkupovanja obveznic, storila korak stran od izjemno spodbujajočih politik sprejetih v času pandemije. V središču pozornosti bosta sedaj FED in nato Bank of England, ki bosta prav tako zasedali v tem tednu.

Azijski trgi so danes poslovali mešano, pri čemer je najširši delniški indeks azijsko-pacifiške regije ohranil svojo vrednost. Glavni japonski borzni indeks Nikkei je upadel za 0,4 odstotka, upadli pa so tudi nivoji terminskih pogodb za ameriške in evropske delniške indekse.

ZDA v tretjem četrtletju z močnim upadom gospodarske rasti

V Aziji je Avstralska centralna banka kljubovala pričakovanjem vlagateljev za bolj jastrebski preobrat, kar je vodilo v padec vrednosti avstralskega dolarja in dvignilo donosnost kratkoročnih obveznic.

"Trgi so v cene všteli večji premik," je dejal investicijski strateg pri družbi GSFM, Stephen Miller. "Mislim sem, da bo banka naredila večje korake za odpravo denarne podpore, glede na tveganje za inflacijo, pri čemer sem mnenja, da je banka naredila zgolj najmanjšo možno prilagoditev."

Kitajske delnice so medtem izgubile 0,6 odstotka vrednosti, za kar so bila najbolj zaslužna potrošniška podjetja, kljub obljubljeni državni podpori potrošniškemu sektorju. Na drugi strani so tehnološke delnice na borzi v Hongkongu poskrbele za 0,6 odstotno rast indeksa Hang Seng.

Glavni korejski borzni indeks Kospi, je danes pridobil 1,5 odstotka vrednosti.

Prek noči je so indeksi na Wall Streetu dosegli nove rekordne vrednost, pri čemer so imele največ zaslug delnice energetskih podjetij in Tesle.

Indeksm Dow Jones je prvič presegel nivo 36.000 točki in trgovalni dan zaključil z 0,26 odstotno rastjo. Indeks S&P 500 je pridobil 0,18 odstotka vrednosti, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq zrasel za 0,63 odstotka.

Na valutnih trgih je japonski jen proti dolarju izgubil 0,31 odstotka vrednosti in padel na nivo 113,65 jena za dolar. Evro je bil na zadnje vreden malenkost manj kot 1,16 dolarja.

Vlagatelji od Ameriške centralne banke v sredo pričakujejo, da bo odobrila načrte za zmanjšanje svojega 120 milijard dolarjev težkega programa odkupa obveznic na mesec, medtem ko se bodo vlagatelji osredotočili tudi na komentarje o obrestnih merah in kako dolgotrajen bo trenutni visoki porast inflacije.

Na surovinskih trgih je nadaljnji 4 odstotni padec cen kitajskega premoga pomagal cene potisniti za več kot 50 odstotkov nižje od rekordov iz prejšnjega meseca.

Cene nafte se na drugi strani niso dosti spreminjale, saj so pričakovanja o močnem povpraševanju in prepričanje, da skupina ključnih proizvajalcev nafte ne bo prehitro povečala svoje proizvodnje, pomagala odpraviti začetne izgube, ki jih je povzročila sprostitev zalog goriva prve svetovne porabnice energije Kitajske.

Z Brentovo nafto se je trgovalo pri ceni 84,76 dolarja za sod, medtem, ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 83,98 dolarja.

Cene zlata so se povišale za 0,1 odstotka na 1793,24 dolarja, Bitcoin pa se je podražil za 0,7 odstotka na 61.365,2 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles