Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Globalne delnice danes pozitivno

Globalne delnice danes pozitivno
August 24
05:47 2021

Delnice so danes pridobile na vrednosti, kar je bila posledica včerajšnjega okrevanja na Wall Streetu, ko so se vlagatelji tolažili s popolno odobritvijo novega cepiva proti kitajski kugi iz Wuhana iz družbe Pfizer in olajšanja zaskrbljenosti glede skorajšnjega začetka zmanjševanja denarnih spodbud Ameriške centralne banke.

Dolar je danes negoval včerajšnje izgube, ko je doživel največji dnevni upad vrednosti po maju, to pa je včeraj vodilo k pet odstotni rasti cen nafte.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 1,2 odstotka vrednosti, pri čemer sta tako japonski, kot južnokorejski delniški indeks pridobila več kot odstotek vrednosti.

Japonska gospodarska rast je presegla pričakovanja

Moč Wall Streeta je podkrepila razpoloženje v Aziji. Tehnološki indeks Nasdaq je tako včeraj dosegel novo rekordno vrednost, kar je bila posledica odobritve novega cepiva proti kitajski kugi, ki sta ga razvili podjetji Pfizer in BioNTech, iz strani ameriške uprave za hrano in zdravila, kar bi lahko pospešilo hitrost cepljenja v ZDA.

Analitiki pri banki ANZ so medtem opozorili na naraščajoča pričakovanja, da bo upočasnitev svetovne poslovne dejavnosti omejila poteze centralne banke, ki si kratkoročno želi začeti zmanjševati svoje denarne spodbude.

Svetovni trgi so prejšnji teden doživeli udarce zaradi skrbi, da bo centralna banka kmalu začela zmanjševati obseg spodbud. Glavni azijski delniški indeks je tako prejšnji teden izgubil kar 4,8 odstotka vrednosti, pri čemer je indeks na mesečni ravni še vedno skoraj 3 odstotke pod gladino.

Na valutnih trgih je dolar proti jenu danes ohranil vrednosti in dosega nivo 109,72 jena. Evro je prav tako ohranil vrednost in dosega nivo 1,1738 dolarja, potem ko je ta mesec proti ameriški valuti izgubil 1,11 odstotka vrednosti.

Dolarski indeks, ki mer moč dolarja v primerjavi z drugimi pomembnimi svetovnimi valutami je danes nekoliko narasel in dosega 93,041 točke. Prejšnji teden je indeks dosegel najvišje nivoje v zadnjih devetih mesecih, kar je bila posledica stav, da se bo Ameriška centralna banka začela odmikati od svoje izjemno prilagodljive denarne politike.

Vseeno so vlagatelji nenadoma manj prepričani, da bo govor predsednika banke Jeroma Powella ta teden na srečanju v mestu Jackson Hole, pokazal na časovni okvir končanja programa nakupa obveznic iz strani banke.

Podatki objavljeni prek noči so pokazali močno, čeprav nekoliko upočasnjeno rast aktivnosti storitvenega in proizvodnega sektorja v Evropi, medtem ko se je rast poslovne aktivnosti v ZDA še tretji mesec zapored upočasnila, kar je posledica širjenja delta različice kitajske kuge.

Na surovinskih trgih so terminske pogodbe za nafto znamke Brent pridobile 0,9 odstotka vrednosti na 69,45 dolarja za sod potem ko so cene nafte včeraj narasle za kar 5 odstotkov, saj je šibkejši dolar in močna rast delniških trgov nafti pomagala premagati sedem zaporednih seje padanja vrednosti.

Cena zlata se je danes nekoliko znižala, a je cena še vedno nad psihološkim nivojem 1800 dolarjev za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles