Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalne delnice obstale na včerajšnjih nivojih

Globalne delnice obstale na včerajšnjih nivojih
October 23
07:34 2020

Globalne delnice so se v petek komaj premaknile, saj so vlagatelji zaostrili svoje pozicije manj kot dva tedna pred ameriškimi predsedniškim volitvami, pri čemer hkrati čakajo na preboj pri pogovorih o novem spodbujevalnem paketu za pomoč gospodarstvu v Washingtonu.

V zadnji debati med predsednikon Donaldom Trumpom in demokratom bidenom ni prišlo do presenečenj, je pa Trump spet suvereno odpravil svojega izzivalca, ki se je moral otepati hudih obtožb glede lastne korupcije in nesposobnosti.

Terminske pogodbe za delniški indeks S&P 500 so sprva nekoliko izgubile na vrednosti, predenj so zaradi upanja na sprejem dogovora o naslednjem krogu spodbud za pomoč gospodarstvu, pridobile 0,5 odstotka vrednosti.

Mednarodni denarni sklad za letos napoveduje nekoliko manj hudo recesijo

Delnice v Aziji se danes skoraj niso premaknile, saj je najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske danes ohranil svojo včerajšnjo vrednosti. Na drugi strani je glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 pridobil 0,2 odstotka vrednosti. Enak odstotek je pridobil tudi glavni kitajski borzni indeks CSI 300.

V četrtek naj bi prišlo v ameriškem parlamentu prišlo do napredka pri pogovorih o naslednjem paketu pomoči za gospodarstvo, vseeno pa je le ta še naprej talec političnih igric demokratov. Kljub temu, da je novica pomagala dvigniti raven ameriških delnic, pa je indeks S&P 500 v tem tednu še vedno izgubil 0,9 odstotka vrednosti.

Donos 10 letnih ameriških državnih obveznic se je v četrtek povzpel na 0,87 odstotka, kar je bilo največ v zadnjih štirih mesecih in pol.

Ameriški gospodarski podatki, objavljeni v četrtek so bili hkrati boljši od pričakovanj, saj se j število zahtevkov za primer brezposelnosti zmanjšalo za več od pričakovanj, medtem ko se je prodaja stanovanj, okrepila na najvišjo raven v zadnjih 14 letih.

Na valutnih trgih se je dolar oddaljil od najnižjih nivojev v zadnjih sedmih tednih, doseženih v sredo, saj so začeli vlagatelji staviti na nov paket spodbud za ameriško gospodarstvo.

Evro je v primerjavi z dolarjem dosegal nivo 1,1803 dolarja, kar je bilo 0,2 odstotka nižje kot v sredo, ko je enotna valuta dosegala nivo 1,185 dolarja, vseeno pa je evro v tem tednu proti dolarju še vedno zrasel za 0,7 odstotka.

Japonski je medtem lastnike menjal po tečaju 104,77 jena za dolar, pri čemer se je nekoliko umaknil od največjega dobička v zadnjih dveh mesecih doseženega v sredo.

Cene nafte so podporo našle v paketu spodbud za ameriško gospodarstvo in možnosti za nadaljnje nižanje svetovne proizvodnje. Terminske pogodbe za nafto znamke Brent so se danes zvišale za 0,3 odstotka na 42,59 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 40,74 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles