Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalne delnice po objavi komentarjev FED-a navzdol

Globalne delnice po objavi komentarjev FED-a navzdol
June 26
05:33 2019

Azijske delnice so v sredo izgubile na vrednosti, ameriški dolar pa se je dvignil iz najnižjih nivojev v zadnjih treh mesecih. Vse to je posledica izjav predstavnikov Ameriške centralne banke, ki so ublažile pričakovanja trgov glede agresivnih ukrepov olajševalne monetarne politike.

Predsednik ameriške centralne banke Jerome Powell je tako v torek dejal, da je banka "izolirana od kratkoročnih političnih pritiskov", s čimer je odklonil zahtevo ameriškega predsednika Donalda Trumpa za bistveno znižanje stopnje obrestnih mer. Powell je kljub temu dodal, da se oblikovalci politik pri banki borijo z vprašanji o tem ali negotovosti v zvezi z ameriškimi uvoznimi dajatvami, konfliktom Washingtona s svojimi trgovinskimi partnerji in nizka inflacija zahtevajo znižanje stopenj.

V ločenem mnenju je predstavnik centralne banke v mestu St. Louis, James Bullard dejal, da stanje gospodarstva ZDA ni dovolj hudo, da bi v juliju opravičevalo znižanje obrestnih mer za 50 bazičnih točk, kljub temu, da je prejšnji teden glasoval za znižanje obrestnih mer.

Cene nafte zaradi napetosti na Bližnjem vzhodu še naprej rastejo

Delniški trgi so v tem mesecu pridobili na vrednosti, pri čemer so delnice na Wall Streetu narasle na nove rekordne nivoje, potem ko se je zdelo, da bo FED že v naslednjem mesecu odprl vrtata možnemu znižanju obrestnih mer, ko so se prejšnji teden zbrali na svojem srečanju za določanje politik.

Po najnovejših podatkih programa za spremljanje centralne banke družbe CME Group, so trgovalci v juliju videli 27 odstotno možnost za znižanje obrestnih mer za pol odstotka v juliju, medtem ko je bila ta možnost v ponedeljek še 42 odstotna.

Donald Trump je v ponedeljek prek twitterja dejal, da FED "ne ve, kaj počne" in dodal, da je "zvišala obrestne mere veliko prehitro" in pri tem storila veliko napako, sploh glede na nizko stopnjo inflacije in upočasnitvijo svetovne gospodarske rasti.

Sledeč izgubam na ameriških trgih so avstralske delnice izgubile 0,15 odstotka vrednosti, medtem ko je južnokorejski indeks Kospi upadel za 0,1 odstotka, japonski Nikkei pa za 0,6 odstotka.

Majhne izgube v višini 0,1 in 0,15 odstotka sta utrpela tudi glavna kitajska indeksa.

"Medtem ko komentarji Jeroma Powella ne spreminjajo pričakovanj, da bo FED slej kot prej sprejela olajševalne ukrepe, pa so pustile nekoliko negativen učinek na vrednost delnic," je dejal Masahiro Ičikava iz družbe Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

"Vlagatelji se bodo sedaj osredotočili na vrh G20. Tržna pričakovanja glede pomembnega preboja v trgovinskih pogovorih med ZDA in Kitajsko so precej nizka, zato bi lahko kakršni koli znaki izboljšanja pomenili dobro novico glede razpoloženja za tveganje."

ZDA upajo, da bodo lahko ponovno začele trgovinske pogovore s Pekingom, ko se bosta Trump in njegov Kitajski kolega Ši Jinping na srečanju ob vrhu G20 srečala na Japonskem, vendar Washington ne bo sprejel nobenih pogojev glede uvoznih dajatev, je dejal visoki predstavnik ameriške vlade.

Indeks dolarja proti košarici glavnih valut se je povečal za 0,15 odstotka na 96,289 točke, kar je povišalo skromne dobičke prek noči. Evro je v primerjavi z dolarjem upadel za 0,05 odstotka na nivo 1,1357 dolarja.

Terminske pogodbe za ameriško lahko nafto so prek noči pridobile skoraj 2 odstotka vrednosti in s ceno 59,03 dolarja za sod dosegle najvišjo vrednost v zadnjih štirih tednih, saj so najnovejši podatki pokazali, da se je v ZDA znižal obseg zalog nafte.

Podatki iz ZDA so tako pomagali okrepiti trg surove nafte, ki je podkrepljen že zaradi zaskrbljenosti glede morebitnega konflikta med ZDA in Iranom.

Vrednost zlata se je znižala iz 1438,63 dolarjev za unčo, kar je bila najvišja cena zlata v zadnjih šestih letih, potem ko so komentarji uradnikov FED-a zmanjšali pričakovanja glede zvišanja obrestnih mer v juliju.

Cena zlata je tako nazadnje dosegala 1413,69 dolarja za unčo, kar je pomenilo konec šestdnevne rasti cen. Kljub temu je plemenita kovina samo v juniju pridobila 8,5 odstotka vrednosti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce