Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalne delnice po presenetljivi rasti zaposlovanja v ZDA danes v zelenem

Globalne delnice po presenetljivi rasti zaposlovanja v ZDA danes v zelenem
June 08
06:17 2020

Globalne cene delnic so se danes po presenetljivih podatkih o okrevanju ameriškega trga dela zvišale. Ameriško zaposlovanje je hkrati sprožilo optimizem, da bi lahko prišlo do hitrega okrevanja svetovnega gospodarstva po večtedenskih zaporah, namenjenih obvladovanju širjenja pandemije kitajskega koronavirusa.

Cene nafte so izbrisale začetne dobičke in so trenutno na skoraj začetnih nivojih, potem ko so se države proizvajalke nafte OPEC in njene zaveznice, vključno z Rusijo dogovorile o podaljšanju rekordnega zmanjšanja proizvodnje nafte do konca julija.

Terminske pogodbe za ameriški delniški indeks S&P 500 so se med začetnim trgovanjem zvišale za 0,8 odstotka in se nahajale blizu najvišjih nivojev od konca februarja, predenj so nekoliko izgubile na vrednosti, a so še vedno 0,2 odstotka v zelenem, na drugi strani je glavni japonski borzni indeks Nikkei pridobil 0,9 odstotka vrednosti.

ECB je sprejela dodatne ukrepe za spodbudo evrskega območja

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 0,3 odstotka vrednosti in svoj niz rasti podaljšal že na osem trgovalnih dni.

ZDA so po uradnih podatkih v maju ustvarile kar 2,59 milijona novih delovnih mest, kar je bilo v diametralnem nasprotju z napovedmi "strokovnjakov", ki so pričakovali izgubo 8 milijonov delovnih mest po rekordnem padcu zaposlovanja v aprilu, ko je delo izgubilo več kot 20 milijonov Američanov.

Pozorno spremljano poročilo o zaposlovanju ameriškega ministrstva za delo je tako pokazalo, da se je stopnja brezposelnosti v državi iz 14,7 odstotka v aprilu znižala na 13,3 odstotka. Ekonomisti so sicer pričakovali zvišanje brezposelnosti na 19,8 odstotka.

Obetavni podatki so vzbudili upanje na hitro gospodarsko okrevanje, saj so vlade po vsem svetu začele sprejemati ukrepe za blaženje socialnih omejitev namenjenih zatiranju virusa.

"Karantenski ukrepi po vsem svetu se odpravljajo, to pa izboljšuje razpoloženje na trgu. Toda po drugi strani ne morete večno potiskati večkratnikov," je dejal trgovalec Masaru Ishibashi iz Sumitomo Mitsui Bank.

Podatki o delovnih mestih so pomagali povečati tudi donosnost ameriških obveznic, saj je donos na 10 letne državne zakladnice narasel na 0,959 odstotka, kar je največ po sredi marca.

Ostra rast donosnosti ameriških obveznic v zadnjih nekaj dneh bo še dodatno povečala osredotočanje na ameriško centralno banko, ki bo v sredo zaključila svoje dvodnevno srečanje na katerem bodo razpravljali o svoji politiki.

Predsednik centralne banke Jerome Powell je dejal, da bi lahko ameriško gospodarstvo vpliv zapore zaradi pandemije občutilo še več kot eno leto.

Tudi kitajski trgovinski podatki objavljeni v nedeljo so razkrili vpliv pandemije na gospodarstvo. Izvoz države se je tako maja zmanjšal, saj je bilo povpraševanje zaradi zaustavitve gospodarstev po svetu še naprej slabo, medtem pa je močnejši padec uvoza od pričakovanj, pokazal na naraščajoči pritisk na proizvajalce, potem ko je svetovna gospodarska rast zastala.

Cene nafte so po začetni rasti izgubile večino donosov, saj je optimizem glede dogovora večjih proizvajalcev nafte, sledilo razočaranje, da se sporazum ne bo podaljšal prek julija.

Surova nafta znamke Brent se je med začetnim trgovanjem povzpela na nivo 43,41 dolarja za sod, preden je zdrsnila nazaj na 42,65 dolarja za sod. NA drugi strani so terminske pogodbe za ameriško nafto po začetni rasti do cene 40,44 dolarja za sod upadel na nivo 39,74 dolarja za sod.

Na valutnih trgih je bilo malo sprememb. Japonski jen je v primerjavi z dolarjem dosegal nivo 109,53 jena za dolar, kar je bilo blizu najnižjih nivojev v zadnjih 10 tednih.

Evro je na drugi strani dosegal nivo 1,1289 dolarja, kar ni bilo daleč od trimesečnega maksimuma doseženega v petek.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce