Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalne delnice po rekordni rasti danes z počitkom

Globalne delnice po rekordni rasti danes z počitkom
November 30
07:12 2020

Svetovne delnice so imele v ponedeljek odmor po rekordnem mesecu rasti, potem ko razvoj cepiva proti kitajskemu virusu pomagal spodbuditi upanje za okrevanje svetovnega gospodarstva v prihodnjem letu, svoje pa so dodale tudi obljube centralnih bank po dodatnih spodbudah.

Razpoloženje se je izboljšalo tudi zaradi raziskave, ki je pokazala, da se je kitajska tovarniška dejavnost v novembru okrepila za več od napovedi, pri čemer je kitajska centralna banka podjetjem pomagala z poceni posojili. Zaradi tega je glavni borzni indeks v državi danes pridobil 1,3 odstotka vrednosti, v novembru pa se je zvišal za 7,4 odstotka.

Naval na tvegane naložbe je koristil nafti in drugim industrijskim surovinam, medtem ko je škodil varnim zavetjem, kot sta dolar in zlato.

"Zdi se, da bo november odličen mesec za vlagatelje v lastniške vrednostne papirje, pri čemer je bila pri rasti vodilna regija, Evropa," je dejal analitik iz družbe NAB Rodrigo Catrill.

Elon Musk je postal drugi najbogatejši človek na svetu

Številne evropske borze se ponašajo z najboljšimi mesečnimi dosežki do sedaj, pri čemer so francoske delnice pridobile 21 odstotkov vrednosti, italijanske pa skoraj 26 odstotkov. Globalni indeks delnic je do sedaj v novembru pridobil skoraj 13 odstotkov vrednosti, medtem ko je glavni ameriški borzni indeks S&P 500 pridobil 11 odstotkov vrednosti in dosegel nove rekordne nivoje.

Med zgodnjim trgovanjem v ponedeljek je najširši indeks azijsko-pacifiških delnic MSCI zunaj Japonske padel za 0,4%, tako da je v tem mesecu dosegel skoraj 11% rasti, kar je bil najboljši mesečni rezultat po koncu leta 2011.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je danes izgubil 0,4 odstotka vrednosti, vseeno pa je v tem mesecu še vedno pridobil 15,4 odstotka vrednosti, kar je bil največji mesečni porast vrednosti po letu 1994.

Terminske pogodbe za indeks S&P 500 so danes upadle za 0,4%, terminske pogodbe za indeks EUROSTOXX 50 pa za 0,6%.

"Na trgih je bilo opravljenih preveč nakupov, zato jim grozi kratkoročni premor rasti," je dejal strateg iz družbe AMP Capital, Shane Oliver. "Vseeno smo zdaj v sezonsko močnem letnem času, vlagatelji pa še niso v celoti opustili možnosti za zelo močno okrevanje rasti dobička in prihodkov v prihodnjem letu, saj se združujejo učinki izdelave cepiva in spodbud centralnih bank."

Dolar izgublja na vrednosti

Predsednik Ameriške centralne banke Jerome Powell bo v torek pričal pred kongresom, pri čemer se pojavljajo ugibanja o nadaljnih političnih ukrepih na naslednjem zasedanju banke, ki bo na sporedu v sredi decembra.

Kot rezultat se je donos na 10 letne ameriške državne obveznice pri 0,84 odstotka znašel na skoraj povsem enakem mestu, kot ob začetku meseca, kar je dobra predstava glede na visoko rast delniških trgov.

Na drugi strani pa dolar ni imel te sreče. V primerjavi s košarico drugih pomembnih valut je dolarski indeks upadel na 91.771 točke, kar za ta mesec pomeni upad v višini 2,4 odstotka. Toliko pa ameriški dolar v enem mesecu ni izgubil že vse od sredine leta 2018.

Evro je medtem ujel uspešnost rasti evropskih delnic in je v tem mesecu pridobil 2,7 odstotka vrednosti. Proti dolarju pa se je okrepil skoraj do ravni 1,2 dolarja.

Ena od največjih žrtev navala nakupa delnic je bilo zlato, ki je v novembru izgubilo 5,6 odstotka vrednosti in danes z ceno 1771 dolarjev za unčo, upadlo na najnižjo raven v zadnjih petih mesecih.

Na drugi strani je imela nafta korist od oživitve povpraševanja, saj bi lahko cepiva ponovno omogočila potovanja, prevozi pa bi lahko naslednje leto ponovno dobili zagon.

Nekaj ponedeljkovega unovčevanja dobičkov pred zasedanjem združenja Opec, da bi določili ali bo skupina podaljšala obsežno zmanjšanje proizvodnje je bilo pričakovano. Cena nafte Brent se je tako znižala za 52 centov na 47,66 dolarja za sod, medtem ko se je ameriška lahka nafta pocenila za 60 centov na 44,93 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles