Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalne delnice pred ameriškimi volitvami z visoko rastjo

Globalne delnice pred ameriškimi volitvami z visoko rastjo
November 03
07:13 2020

Globalni delniški trgi so v torek pridobili na vrednosti, za kar so najbolj zaslužni močni podatki o tovarniških proizvodnjah iz večjih gospodarstev, medtem ko sta ameriški dolar in zlato pred volitvami ZDA ohranila svoji vrednosti.

Terminske pogodbe za delniški indeks S&P 500 so danes pridobile 0,5 odstotka vrednosti, medtem ko so terminske pogodbe za evrsopski indeks EUROSTOXX 50 zrasle za 0,8 odstotka, terminske pogodbe za britanski indeks FTSE, pa so pridobile 0,9 odstotka vrednosti. Vse to kaže na močno odprtje trgovanja na evropskih in ameriških trgih, čeprav mnogi trgovalci pričakujejo kratkoročno nestanovitnost, zlasti po prejšnjem tednu, ko je prišlo do nekaterih pretresov.

Ameriški predsednik Donald Trump in njegov demokratski tekmec, sta v ponedeljek opravila še zadnja predvolilna zborovanja v zveznih državah, kjer so volilni izzidi najbolj negotovi, medtem ko se v njinih kampanjah že pripravljajo na povolilne spore, kar bi lahko odložilo jasen izid volitev.

Aston Martin in Mercedes-Benz sta poglobila svoje sodelovanje

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 1,2 odstotka vrednosti, s čimer je zabeležil drugo zaporedno dnevno rast. Merilnik je tako samo še 1 odstotek oddaljen od najvišjih nivojev v zadnjih dveh letih in pol, doseženih sredi oktobra in je v letošnjem letu pridobil 5 odstotkov vrednosti.

Glavni južnokorejski delniški indeks Kospi je danes pridobil 1,7 odstotka vrednosti, medtem ko je hongkonški indeks Hang Seng zrasel za 2,2 odstotka, na dugi strani je glavni kitajski borzni indeks CSI 300 pridobil 0,8 odstotka vrednosti. Japonski delniški trgi so bili danes zaradi praznikov zaprti.

Podatki so pokazali, da se je goapodarska aktivnost vsesplošno izboljšala.

Ameriška proizvodna dejavnost se je oktobra povečala za več od pričakovanj, nova naročila pa so poskočila na najivišje nivoje v zadnjih 17 letih, medtem ko je kitajska tovarniška aktivnost rasla najhitreje v zadnjem desetletju, pospešila pa se je tudi proizvodnja v evroobmočju.

Analitiki so dejali, da je največja težava za trge dejstvo, da v ameriški predsedniški tekmi ne bo takoj znan zmagovalec. Donald Trump je sicer veliki favorit za zmago, saj vodi v najpomembnejših zveznih državah, ki so odločilne za izvolitev, vseeno pa so razlike majhne.

Ameriški dolar se je danes gibal pod najvišjimi nivoji v zadnjem mesecu. V primerjavi z košarico drugih pomembnih svetovnih valut je tako dosegal indeks v vrednosti 93,996 točke. Jen je proti dolarju ohranil včerajšnje novoje in se ustalil pri vrednosti 104,72 jena za dolar.

Cene nafte so se po dveh tednih šibkosti končno ustalile, pri čemer se je cena nafte znamke Brent znižala za 0,2 odstotka na 38,89 dolarja za sod, a so obdržale veliko večino včeraj ustvarjenih dobičkov.

Kljub temu sta negotovost glede ameriških volitev in ponovnega zagona okužb z kitajskim virusom, po vsej Evropi in ZDA, podkrepili vrednost dolarja in zlata, saj so številni vlagatelji iskali varne naložbe.

Cena zlata se je tako znižala za 0,1 odsttoka na 1892,5 dolarja za unčo.

Vlagatelje sicer čaka buren teden, poln sestankov centralnih bank, pri čemer bosta najpomembnejša sestanka FED in Bank of England, kot tudi objava podatkov o delovnih mestih v ZDA za oktober.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles