Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalni bančni varuh opozarja pred kitajskimi bankami

Globalni bančni varuh opozarja pred kitajskimi bankami
September 19
07:05 2016

Po besedah svetovnega nadzornika bančne industrije se tveganje za nastanek kitajske bančne krize povečuje. Ključno merilo stresa v bančnem sektorju je sedaj trikrat višje od nevarnega nivoja, so v zadnjem četrtletnem poročilu zapisali pri Banki za mednarodne poravnave. Kitajsko vrzel med krediti in BDP-jem je v prvem četrtletju letošnjega leta dosegla 30,1 točke so zapisali pri banki.

Pri banki velikost vrzeli, ki je višja od 10 točk označujejo kot znak za potencialno nevarnost. Pred letom dni so pri banki kitajsko vrzel ocenili na 25,4 točke. Banka izračuna vrzel z pomočjo pregleda zadolževanja glede na velikost gospodarstva in primerjavo le tega z dolgoročnim trendom razmerja. Ko se začenjata omenjena podatka razhajati, pri banki trdijo, da lahko sledi bančna kriza.

Kitajska gospodarska rast se je v prvem četrtletju upočasnila na 6,7 odstotka

Banka za mednarodne poravnave ima osrednjo vlogo pri globalnih financah saj zagotavlja bančne storitve za centralne banke in spremlja mednarodni pretok denarja in kreditov.

Zdravje kitajskega bančnega sektorja je sicer že dlje časa vir zaskrbljenosti finančnih trgov po celem svetu. Od svetovne finančne krize v letih 2007-2008 je prišlo do razcveta kreditiranja, saj je skušala kitajska vlada spodbuditi pešajočo gospodarsko rast.

Nekatera od posojil niso bila produktivna, zato pri Mednarodnem finančnem skladu (IMF) ocenjujejo, da ima za 1160 milijard evrov posojil prisotno tveganje za neizplačevanje. A ker je velika večina kitajskega bančnega sektorja v državni lasti ali pod njenim nadzorom so analitiki prepričani, da bi Kitajska v primeru potrebe bančnemu sektorju priskočila na pomoč.

Okrevanje po Brexitu

V svojem najnovejšem poročilu so pri banki dejali tudi, da so trgi pokazali svojo odpornost po odločitvi Velike Britanije za odhod iz Evropske Unije.

"Hitrost okrevanja je mnoge presenetila, sploh glede na politične in gospodarske negotovosti, ki jih je odločitev sprožila," je dejal Claudio Borio, vodja denarnega in gospodarskega oddelka pri banki. A hkrati je opozoril, da so kljub rasti globalni trgi v občutljivem stanju.

"Prišlo je do izrazito mešanih občutkov glede nedavnega okrevanja- več palice kot korenja, več frustracij kot veselja. To pojasnjuje tudi nadležno vprašanje glede tega ali tržne cene v celoti odražajo prihodnja tveganja. Zdi se da so se dvomi glede cenitev v zadnjih dnevih razširili. Več bo pokazal samo čas," je še zaključil Borio.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce