Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalni indeksi so včeraj zabeležili silovit odboj navzgor

Globalni indeksi so včeraj zabeležili silovit odboj navzgor
March 03
07:30 2020

Finančni trgi so v ponedeljek zabeležili velik odboj, kar je posledica upanja, da bodo centralne banke posredovale in trge zaščitile pred vplivom koronavirusa. Ameriški indeks Dow Jones je tako včeraj pridobil kar 5,1 odstotka vrednosti in dan zaključil skoraj 1300 točk višje. V Evropi so bili sicer dobički skromnejši.

Delniški trgi v Aziji so danes drugi dan zapored večinoma pridobivali na vrednosti. Odboj sledi najslabšemu tednu za glavne delniške trge po finančni krizi leta 2008.

Vlagatelji so medtem zaskrbljeni zaradi vpliva koronavirusa, ki se je začel močneje širiti tudi izven Kitajske. Izbruh je tako vodil v omejitve potovanj, pomanjkanje proizvodnje in zmanjšanje povpraševanja kupcev v nekaterih državah.

Po obljubi pomoči iz strani centralnih bank so globalni trgi danes pridobili na vrednosti

Avstralska centralna banka se je tako odločila za znižanje obrestnih mer na najnižje nivoje v zgodovini, kar je po mnenju analitikov prvi od niza takšnih spodbujevalnih ukrepov centralnih bank po vsem svetu, kot del boja proti gospodarskemu vplivu izbruha koronavirusa.

Guverner avstralske centralne banke Philip Lowe je dejal: "Na sestanku se je odbor banke dogovoril, da bo obrestno mero za gotovino znižal za 25 baznih točk, na 0,5 odstotka. Odbor je to odločitev sprejel, za podporo gospodarstvu, medtem ko se odziva na svetovni izbruh koronavirusa."

Odločitev prihaja potem, ko so centralne banke v ZDA, Evropi in na Japonskem podale izjave, katerih namen je bil umiriti strahove na finančnih trgih prejšnji teden.

Natančno spremljanje

Iz Evropske centralne banke so tako sporočili, da "natančno spremljamo gibanje in njihove posledice za gospodarstvo, srednjeročno inflacijo in prenos naše denarne politike. Pripravljeni smo na sprejem ustreznih in ciljno usmerjenih ukrepov, ko bodo postali potrebni in sorazmerni z osnovnimi tveganji," so zapisali.

Pri Ameriški centralni banki so prejšnji teden podali podobno izjavo. Izjave prihajajo v času, ko gospodarske skupine revidirajo svoje napovedi za rast, pri čemer vključujejo vpliv izbruha virusa.

Včeraj je Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) dejala, da za leto 2020 pričakuje svetovno gospodarsko rast v višini 2,4 odstotka, medtem ko so še v novembru napovedovali 2,9 odstotno rast. Hkrati so dodali, da bi lahko daljši in intenzivnejši izbruh gospodarsko rast znižal na 1,5 odstotka.

Rast v višini 1293 točk indeksa Dow Jones je največji enodnevni točkovni dobiček tega indeksa v zgodovini. Odlično sta se včeraj odrezala tudi preostala najpomembnejša indeksa na Wall Streetu. Indeks S&P 500 je tako pridobil 4,6 odstotka vrednosti, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq zrasel za 4,5 odstotka.

Pred tem je londonski indeks FTSE 100 dan zaključil 1,2 odstotka višje, glavni kitajski borzni indeks Shanghai Composite je pridobil 3,2 odstotka medtem ko je japonski referenčni indeks Nikkei 225 pridobil 1 odstotek vrednosti.

V ZDA so bili med največjimi zmagovalci dneva tehnološka podjetja in trgovci na drobno, kot sta Apple in Walmart, medtem ko je na vrednosti izgubila družba Walt Disney, ki je poročala o manjši uspešnosti zaradi izbruha koronavirusa.

Trgovanje v ponedeljek je bilo zelo poskočno in kaže na znamenja nadaljnje aktivnosti trgovalcev. Prejšnji teden je tako prinesel kar štiri od desetih najbolj prometnih trgovalnih sej v zgodovini borze v New Yorku.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce