Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalni nadzorniki dorekli pravila za digitalne valute, kot je Facebookova Libra

Globalni nadzorniki dorekli pravila za digitalne valute, kot je Facebookova Libra
October 13
06:34 2020

Centralne banke so se v torek zavezale, da se bodo s skupnim pristopom lotile urejanja mednarodnih spletnih valut, kot je načrtovana valuta Facebooka, Libra, pri čemer so dodali, da bo morda kasneje potreben sprejem dodatnih pravil za zagotovitev stabilnosti.

Možnost stabilne kripto valute, ki bi jo podpirale centralne banke v realni valuti in bi jo uporabljalo na milijarde ljudi na Facebooku, je centralne banke spodbudila k sestavljanju pravil in razmišljanju o tem, kako bi lahko lansirale lastno digitalno valuto.

Obstoječa nacionalna pravila v celoti ne zajemajo kriptovalut, so sporočili iz Odbora za finančno stabilnost (FBS) in dodali, da bi morali regulativni organi, da so globalni ponudniki kriptovalut v celoti odgovorni, varno hranijo podatke uporabnikov in imajo učinkovite zaščitne ukrepe pred kibernetskimi napadi in pranjem denarja.

Svetovna banka napoveduje prvi porast skrajne revščine v zadnjih 20 letih

Pri FSB so dejali, da bodo sprejeli "ustrezne ukrepe" za zagotovitev izvajanja smernic, s čimer bi se izognili regulativnim vrzelim, ki bi lahko ogrozile finančno stabilnost z upoštevanjem vseh veljavnih regulativnih standardov, obravnavanjem tveganj za finančno stabilnost pred začetkom obratovanja in po potrebi prilagajanjem novim regulativnim zahtevam.

FSB, ki združuje centralne banke in finančne regulatorje iz skupine G20 in je aprila objavil osnutek svojih priporočil za javno razpravo, je sporočil, da bi lahko spletne valute prinesle večjo učinkovitost pri mednarodnih plačilih v trgovini na drobno, ki so ponavadi počasna in draga.

"Široko sprejeta digitalna valuta s velikim potencialnim dosegom in uporabo v več jurisdikcijah, bi lahko postala sistemsko pomembna," so pri FSB zapisali v poročilu finančnim ministrom G20.

"Oblasti se strinjajo, da je treba uporabiti nadzorne zmogljivosti in prakse v skladu z načelom "isto podjetje, enako tveganje, enaka pravila"," so sporočili.

Regulatorji za bančni kapital in preprečevanje pranja denarja bodo do decembra leta 2021 poročali, ali so potrebne spremembe pravil. Pregled načina na katerega je urejeno poslovanje z digitalnimi valutami, bo končan do julija leta 2023, so še dodali pri FSB.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles