Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalni trgi danes globoko v rdečem

Globalni trgi danes globoko v rdečem
January 06
07:13 2022

Azijske delnice so četrtek izgubile na vrednosti, kar je podaljšalo globalni padec na borzah, poem ko je zapisnik iz zadnje seje Ameriške centralne banke pokazal, na hitrejše dvigovanje ameriških obrestnih mer od pričakovanj, zaradi zaskrbljenosti glede izjemno visoke in vztrajne inflacije.

Zaskrbljenost zaradi višji obresti v ZDA v kombinaciji z naraščajočo zaskrbljenosti glede hitrega širjenja nove različice kitajske kuge, je negativno vplivala na bolj tvegana sredstva.

Azijske delnice so se danes zgledovale po Wall Streetu, kjer je včeraj indeks Nasdaq upadel za kar več kot 3 odstotke, kar je bil največji dnevni padec tega indeksa po februarju. Indeks S&P 500 je včeraj utrpel največji padec vrednosti po 26. novembru, ko je bila objavljena prva novica o novi različici kitajske kuge.

Trgovanje z delnicami Evergrandeja spet zaustavljeno

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes upadel za 0,95 odstotka, pri čemer so avstralske delnice izgubile 1,53 odstotka vrednosti, japonski delniški indeks Nikkei pa je upadel za 2,08 odstotka.

Indeks glavnih kitajskih delnic je upadel za 1,37 odstotka, potem ko je raziskava zasebnega sektorja pokazala, da se je decembra rast storitvenega sektorja okrepila hitreje od pričakovanj, vendar pa so obeti zaradi visoke rasti okužb z virusom slabi.

Drugod je pobeg vlagateljev iz tehnoloških delnic prizadel pomembna imena, kot je skupina Sony, katere delnice so upadel za kar 6,8 odstotka.

Medtem so oblikovalci politik pri Ameriški centralni banki na svojem decembrskem sestanku dejali, da bodo morda morali zaradi "zelo tesnega" trga dela in nezmanjšane inflacije začeti zviševati obrestne mere prej od pričakovanj, hkrati pa bodo morali začeti zmanjševati obseg celotnega premoženja, kot zavoro gospodarstva.

Uradniki pri banki so bili enotno zaskrbljeni zaradi hitrosti povišanja cen, ki bi lahko skupaj z ozkimi grli v dobavni verigi vztrajali še globoko v leto 2022, je bilo razvidno iz zapisnika.

Bolj jastrebovski pogled uradnikov FED-a od pričakovanj je dvignil tudi donose ameriških državnih obveznic. V četrtek je tako donosnost 10 letnih obveznic dosegala 1,6929 odstotka, kar je bilo blizu sredinih nivojev ob zaprtju borz.

Višji donosi ameriških obveznic so podpirali dola, čeprav je valuta proti japonskemu jenu malenkost izgubila na vrednosti in zdrsnila na nivo 115,95 jena. Evro je v primerjavi z dolarjem dosegal nivo 1,1311 dolarja, medtem ko je dolarski indeks dosegal vrednost 96,161 točke.

Na surovinskih trgih je cena nafte znamke Brent upadla za 1,26 odstotka na 79,78 dolarja za sod, medtem ko se je cena ameriške lahke nafte znižala za 1,07 odstotka na 77,02 dolarja za sod, potem ko so se proizvajalci OPEC+ strinjali, da bodo povečali obseg svoje proizvodnje.

Cena zlata je ostala pri 1808,9 dolarja za unčo stabilna, višji donosi ameriških obveznic pa so zatemnili sijaj plemenite kovine.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles