Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalni trgi danes poslovali v rdečem

Globalni trgi danes poslovali v rdečem
July 10
05:14 2020

Azijske delnice in terminske pogodbe za ameriške delnice so v petek izgubile na vrednosti potem ko je rast števila okužb s kitajskim virusom po svetu sprožila zaskrbljenost, da bi lahko nova rast ogrozila gospodarsko okrevanje, medtem ko so vlagatelji usmerjeni proti sezoni objav zaslužkov podjetij.

Najširši borzni indeks azijsko-pacifiške regije izven Japonske je danes upadel za 0,76 odstotka, avstralske delnice so izgubile 0,42 odstotka vrednosti, japonske pa 0,4 odstotka.

Delnice na Kitajskem so izgubile 0,72 odstotka vrednosti, kar je bil prvi padec v več kot tednu, saj so vlagatelji unovčevali dobičke, potem ko je vrednost delnic narasla na pet letne viške.

Dobave Airbusa so v prvi polovici leta dosegle najnižje nivo v zadnjih 16. letih

Terminske pogodbe za ameriški borzni indeks S&P 500 so po zgodnjih dobičkih upadel za 0,01 odstotka.

V ZDA so v četrtek poročali o več kot 61,000 primerih okužbe z novim kitajskim virusom, kar je nov dnevni rekord za katerokoli državo, odkar se je virus na Kitajskem pojavil ob koncu lanskega leta.

To je povečalo pomisleke, da bi lahko ponovna zapora gospodarstva škodovala gospodarskemu okrevanju.

Medtem se je število Američanov, ki so zaprosili za nadomestilo v času brezposelnosti prejšnji teden znižalo, na najnižjo raven v zadnjih skoraj štirih mesecih.

Kljub temu so vlagatelji še naprej previdni, saj je v poročilu zapisano tudi, da je v tretjem tednu junija nadomestila za primer brezposelnosti prejemalo rekordnih 32,9 milijona ljudi. To podpira pričakovanja, da bo trg dela potreboval več let, da si popolnoma opomore od pandemije kitajskega virusa.

V četrtek je ameriški borzni indeks Dow Jones upadel za 1,39 odstotka, indeks S&P 500 je izgubil 0,56 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq pridobil 0,53 odstotka in še petič v zadnjih šestih dneh dosegel novo rekordno vrednost.

Delnice v komunistični Kitajski so v petek na vrednosti izgubile prvič po 29. juniju. Delnice so v četrtek dosegle najvišje vrednosti po letu 2015, k čemur je najbolj pripomoglo navdušenje vlagateljev nad trgovino na drobno in politiko podpore, tudi potem ko so regulativni organi napovedali boj proti posojilom za vlaganja na borzi in so državni mediji objavili opozorilo pred tveganji na trgih.

Visoka rast na trgih kitajskih delniških vrednostnih papirjev ima nekaj podobnosti z tržnim mehurčkom izpred petih let, a vseeno še ni blizu temu obsegu, zato bi lahko cene rasle še naprej, ke dejal analitik pri družbi Capital Economics, Oliver Jones.

"Kljub temu, bi lahko imel še en takšen cikel rasti in uničenja kitajskih delnic , še večje učinke na druge trge, kot je bilo to prej, saj imajo tujci v lasti precej večje deleže, kot pred petimi leti," je dejal.

Rast, ki je bila gnana prek nezakonitih posojil za nakup delniških vrednostnih papirjev je v letih 2015-16 v samo nekaj tednih, pripeljala do 40 odstotnega padca vrednosti glavnega kitajskega borznega indeksa.

Na trgu surovin je cena nafte znamke Brent padla za 0,02 odstotka na 42,34 dolarja za sod, medtem, ko se je cena lahke ameriške nafte znižala za 0,23 odstotka na 39,53 dolarja za sod, do padca je prišlo zaradi pomislekov vlagateljev glede dolgoročnega upada svetovnega povpraševanja po energentih.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce