Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Globalni trgi danes v rdečem

Globalni trgi danes v rdečem
March 17
06:36 2021

Azijski delniški trgi so danes izgubili na vrednosti in sledili včerajšnjim padcem na Wall Streetu, saj vlagatelji čakajo ali bo ameriška centralna banka ubrala hitrejšo pot k normalizaciji svoje politike, kot je bilo prej pričakovano.

Zvezni odbor za odprti trg centralne banke, bo svoje dvodnevno srečanje zaključil danes popoldne.

Indeks azijsko-pacifiških delnic izven japonske je danes upadel za 0,3 odstotka, pri čemer so največ izgubile južnokorejske delnice, sledile pa so jim avstralske. Nekoliko nižje izgube so zabeležile kitajske delnice, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 pridobil 0,1 odstotka vrednosti.

Warren Buffett se je pridružil klubu bogatašev z več kot 100 milijardami dolarjev premoženja

Globalne trge je v zadnjih tednih zamajala predvsem rast donosov obveznic, katerih donosi so se povzpeli na najvišje nivoje v zadnjem več kot letu dni. Rast je posledica stav vlagateljev, da bodo pospešeno cepljenje proti kitajskemu virusu in močne fiskalne spodbude spodbudile hitrejšo rast in inflacijo v največje gospodarstvu sveta.

Nestanovitnost je hkrati spodbudila špekulacije, da bi lahko bila ameriška centralna banka morda prisiljena v tehnično prilagoditev svojih vzvodov, ki jih uporabljajo za nadzorovanje obrestnih mer, vseeno pa le malo analitikov pričakuje, da bo banka o tej zadevi ukrepala na zasedanju v tem tednu, tudi če bo objavila boljše gospodarske napovedi od pričakovanj.

Donos na 10 letne ameriške državne obveznice se je danes še naprej konsolidiral okrog nivoja 1,6 odstotka. Prejšnji petek je sicer donos prvič po februarju lani, dosegel nivo 1,642 odstotka.

Indeks vrednosti dolarja je danes padel na nivo 91,9 točke in se umaknil iz najvišjih nivojev v zadnjih treh mesecih doseženih prejšnji teden. Previdnost na valutnih trgih bi lahko trajala ves teden, pri čemer bo Banka Anglije svojo odločitev o prihodnjih politikah objavila v četrtek, Japonska centralna banka pa bo svojo sejo na kateri bodo pregledali svojo monetarno politiko zaključila v petek.

V torek je na Wall Streetu indeks Dow Jones upadel za 0,39 odstotka na 32.825,95 točke, medtem ko je indeks S&P 500 izgubil 0,16 odstotka vrednosti in upadel na nivo 3962,71 točke. Na drugi strani je tehnološki indeks Nasdaq pridobil 0,09 odstotka vrednosti in trgovalni dan zaključil pri vrednosti 13.471,57 točke.

Cena zlata se je nekoliko povišala, pri čemer se giba okrog najvišjih nivojev v zadnjih dveh tednih. Cena zlata se je danes zvišala za 0,2 odstotka na 1734,81 dolarja za unčo.

Cene nafte so bile zaradi zaskrbljenosti zaradi povpraševanja nižje, potem ko so Nemčija, Francija in druge evropske države začasno opustile uporabo cepiva AstraZeneca, kar bi lahko omejilo moč gospodarskega okrevanja regije.

Cena nafte znamke Brent se je znižala za 12 centov na 68,27 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 64,77 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles