Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • No posts where found

Globalni trgi danes v rdečem

Globalni trgi danes v rdečem
October 12
06:23 2021

Globalni trgi so današnji trgovalni dan začeli z padci, pri čemer je dolar kot varno zatočišče ohranil svojo vrednost. Strahove na trgih pred rastočo inflacijo, je napajal svetovni energetski krč, ki je hkrati pokvaril razpoloženje vlagateljev, pred začetkom sezone objav zaslužkov podjetij v ZDA.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske, je med začetnim trgovanjem izgubil 0,9 odstotka vrednosti, potem ko so ameriške delnice prejšnjo trgovalno sejo zaključile z blagimi izgubami. Terminske pogodbe za ameriški indeks S&P 500 so sicer danes upadle za 0,43 odstotka.

Avstralske delnice so zdrsnile za 0,29 odstotka, medtem ko je japonski indeks Nikkei izgubil 1,03 odstotka vrednosti. itsjaki indeks CSI 300 je upadel za 0,75 odstotka, medtem ko je hongkonški indeks Hang Seng izgubil kar 1,35 odstotka vrednosti.

Tesla je svoj sedež preselila v Teksas

"Tvegani trgi so imeli sredi lahkega pretoka podatkov in pred sezono objav zaslužkov v ZDA, mešan začetek tedna," so zapisali analitiki pri banki ANZ. "Zdi se, da gospodarstva vstopajo v zahtevnejšo fazo cikla, zato mislimo, da bodo vlagatelji in podjetja opazovali kakšni bodo gospodarski podatki in zaslužki, predenj bodo opravili oceno kratkoročne usmeritve."

Na razpoloženje vlagateljev je vplivalo tudi poročilo, da nekateri imetniki obveznic skupine Evergrande, do zadnjega roka v ponedeljek niso prejeli plačila obresti. Poleg tega, pa se z težavami pri plačilu svojih obveznosti, soočata še kitajska nepremičninska razvijalca, Rivals Modern Land in Sinic.

Dolžniške težave družbe Evergrande in povezane okužbe so v zadnjih mesecih močno pretresle svetovne trge, podjetje pa je sedaj zamudilo plačila svojih dolarskih obveznosti, ki so zapadle 23. septembra in 29. septembra.

Glavni borzni indeksi na Wall Streetu so imeli včeraj volatilno sejo, saj so bili vlagatelji pred začetkom sezone objav poslovanja ameriških družb, nervozni.

Porast cen osnovnih surovin in delnic energetskih družb zaradi dviga cen nafte, je sprva prispeval k rasti glavni ameriških borznih indeksov. A nato so dobički zbledeli zaradi pomislekov glede zaslužkov, objavo katerih bo v sredo začela banka JPMorgan.

Nekateri analitiki tako pričakujejo, da bodo podjetja poročala o upočasnitvi rasti zaradi zastojev v dobavni verigi in naraščajočih cen. Opozorili so, da bi lahko to vodilo v padce cen ameriških delnic.

Delnice banke JPMorgan so sicer včeraj izgubile 2,1 odstotka vrednosti in so bile eden od največjih razlogov, da je indeks S&P 500 včeraj upadel za 0,69 odstotka. Medtem je indeks Dow Jones upadel za 0,72 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je izgubil 0,64 odstotka vrednosti.

Potem, ko so prejšnji teden septembrski podatki o novo ustvarjenih delovnih mestih močno zgrešili napovedi, se je pozornost trgov sedaj usmerila v podatke o inflaciji in prodaji na drobno, ki bodo objavljene ta teden. Vlagatelji poleg tega pričakujejo, da bo Ameriška centralna banka začela zaostrovati svojo monetarno politiko, s tem, da bo prihodnji mesec objavila začetek zmanjševanja ogromnega programa nakupa obveznic.

Na surovinskih trgih je zlato, ki velja za zaščito pred inflacijo je nekoliko izgubilo na vrednosti. Cen zlata je tako dosegala nivo 1753,55 dolarjev za unčo.

Cene nafte, ki so v ponedeljek poskočile zaradi povečanega povpraševanja in zmanjšane ponudbe so se danes rahlo znižale. Cena nafte znamke Brent je tako padla na 83,39 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 80,23 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles