Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalni trgi dosegajo nove rekordne nivoje

Globalni trgi dosegajo nove rekordne nivoje
January 10
06:50 2020

Svetovne delnice so v petek dosegle rekordne nivoje, saj je olajšanje po zmanjšanju napetosti med ZDA in Iranom vlagatelje spodbudilo, da so stavili na hitrejšo globalno rast, zlasti v tehnološkem sektorju. Najširši indeks svetovnih delniških trgov je tako dosegal najvišjo vrednost v zgodovini, medtem ko je najširši indeks delnic v azijsko-pacifiški regiji pridobil 0,18 odstotka vrednosti.

Glavni japonski indeks Nikkei 225 je zrasel za 0,34 odstotka, medtem ko so avstralske delnice pridobile 0,7 odstotka in dosegle novo rekordno vrednost. Na drugi strani kitajske delnice niso pridobile na vrednosti.

Dobički v Aziji so sledili novemu rekordnemu nivoju vseevropskega delniškega indeksa STOXX 600 in vseh treh glavnih borznih indeksov na Wall Streetu.

Umiritev napetosti je spodbudila rast trgov

Indeks S&P 500 je tako včeraj zrasel za 0,67 odstotka, medtem ko delnice tehnološka sektorja pridobile več kot odstotek vrednosti. Applove delnice so po boljši prodaji iPhonov na Kitajskem pridobile 2,1 odstotka vrednosti in so na letni ravni poskočile že za več kot 18 odstotkov.

Vlagatelji so pozdravili poročilo, kot uvod v prihajajoči obisk kitajskega podpredsednika Liu Heja, ki je tudi vodja kitajske trgovinske pogajalske skupine, na obisk v Washington v naslednjem tednu, za podpis trgovinskega sporazuma z ZDA.

"Imeli bomo simboličen dogodek kitajsko-ameriškega dialoga. Glede na trenutno moč trga, ni težko pričakovati, da se bo takšna rast še nadaljevala," je dejal strateg pri družbi Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, Norihiro Fujito.

Globalne delnice so hitro izbrisale izgube, ki so bile posledica raketnih napadov Irana na ameriške sile v Iraku, nato pa sta državi zmanjšali napetosti.

"Poleg zmanjšanja napetosti z Iranom, so razpoloženje na trgu izboljšali tudi zaslužki ameriških družb. Na trge se tako vrača evforija," je dejal Masanari Takada iz družbe Nomura Securities.

Medtem ko analitiki pričakujejo, da se bodo dobičke družb, ki kotirajo na indeksu S&P 500 v zadnjem lanskem četrtletju nekoliko znižali, pa v tem letu vidijo dobro okrevanje.

Medtem je zmanjšanje zaskrbljenosti glede vsestranske vojne na Bližnjem vzhodu poskrbelo za znižanje vrednosti varnih zavetij, kot so zlato, varne valute in nafte.

Cena zlata je upadla za 0,3 odstotka na 1547,8 dolarja za unčo, medtem ko je takoj po iranskem raketnem napadu v sredo dosegala še sedemletni rekord pri nivoju 1610,9 dolarja za unčo.

Evro je v primerjavi z dolarjem ohranil novo pri vrednosti 1,1105 dolarja za evro.

Cene nafte so se močno znižale. Za sod lahke ameriške nafte je bilo treba tako odšteti samo 58,66 dolarja za sod, medtem ko je cena v sredo dosegala kar 65,65 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce