Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalni trgi na dobri poti k največji letni rasti po letu 2009

Globalni trgi na dobri poti k največji letni rasti po letu 2009
December 27
07:12 2019

Azijske delnice so v petek zrasle na najvišje nivoje v zadnjem letu in pol, medtem ko so se v zaradi božičnih praznikov skrajšanem tednu okrepile tudi cene nafte in zlata. Rast poganja optimizem vlagateljev, da bo kmalu prišlo do podpisa prvega dela trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko.

Trgovalci so se po Božiču in Štefanovem vrnili, da bi prebrali komentarje iz Pekinga, da so v tesnih sikih z Washingtonom glede prvega dela trgovinskega sporazuma, kmalu potem ko je ameriški predsednik Donald Trump spregovoril o podpisu nedavno doseženega trgovinskega sporazuma.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 0,55 odstotka vrednosti in dosegel najvišje nivoje po sredini lanskega leta. V letošnjem letu je omenjeni indeks pridobil že 16 odstotkov vrednosti.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je trgoval brez sprememb, a je kljub temu na dobri poti k skoraj 20 odstotni letni rasti, kar bi bil največji letni porast po letu 2013.

Podaljšanje akcije – FT Quant brez vstopnih stroškov tudi v decembru!

Industrijska proizvodnja v državi se je sicer novembra znižala drugič zapored, kar je znak, da se gospodarstvo ohlaja. Japonska je sicer za prihodnje leto odobrila rekorden proračun, katerega namen je pospešitev rasti.

Medtem so avstralske delnice pridobile 0,2 odstotka vrednosti, kitajske delnice pa so potem ko je Peking predstavil dodatne načrte za krepitev svojega gospodarstva, vključno z infrastrukturnimi naložbami pridobile 0,56 odstotka vrednosti.

Rast globalnih indeksov delnic je v nasprotju s padci ob koncu lanskega leta, ko so strahovi o vplivu ameriško-kitajske trgovinske vojne zmanjšali zaupanje med vlagatelji. Zaskrbljenost je poskrbela za zmanjšanje načrtov kapitalskih odhodkov v večini letošnjega leta, vseeno pa močno zaposlovanje in znamenja izboljšanja svetovnega gospodarstva kažejo, da se bo to v prihodnjem letu popravilo.

Udeleženci na trgu sedaj čakajo na podatke o zaslužkih podjetij v četrtem trimesečju, ki bodo objavljeni v januarju, za znamenja ali se je razpoloženje med podjetji dejansko izboljšalo.

Prek niči so vi trije glavni ameriški borzni indeksi dosegli nove rekordne nivoje. Indeks družbe MSCI, ki meri vrednost delnic po vsem svetu je včeraj pridobil 0,38 odstotka vrednosti in je na letos na dobri poti k najvišji rasti po letu 2009. Indeks je v letošnjem letu tako pridobil že 24 odstotkov vrednosti.

Vrednost delnic na Wall Streetu je podprl optimizem glede trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko in skok delnic Amazona. Omenjene delnice so tako včeraj pridobile 4,4 odstotka vrednosti, potem ko je družba Mastercard sporočila, da so ameriški kupci letos za spletne nakupe porabili vel kot v prejšnjem letu, pri čemer je prodaja e-trgovin dosegla nove rekordne nivoje.

Nafta in zlato sta ohranila dobičke

Tako nafta, kot zlato sta ohranila nedavne dobičke. Za nafto znamke Brent je bilo tako treba odšteti 68,09 dolarja za sod, kar je najvišja cena po sredini septembra. Na drugi strani se je cena lahke ameriške nafte povišala za 14 centov na 61,82 dolarja za sod.

Cena nafte znamke Brent se je v letu 2019 okrepila za približno 25 odstotkov, k čemur je največ prispevalo zmanjšanje proizvodnje iz strani držav OPEC-a in zaveznic, ki vključujejo tudi Rusijo.

Cene zlata so medtem pri nivoju 1509,29 dolarja za unčo ostale malenkost pod dvomesečnim vrhom. Cene so nedavno rasle kot varovanje pred šibkostjo dolarja in večjo volatilnost delniških trgov v letu 2020.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce