Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalni trgi navzdol po zapletih glede kitajsko ameriškega trgovinskega sporazuma

Globalni trgi navzdol po zapletih glede kitajsko ameriškega trgovinskega sporazuma
October 30
07:20 2019

V sredo je rast globalnih delniških trgov zastala, saj je možnost znižanja obrestnih mer iz strani Ameriške centralne banka, premagala zaskrbljenost, da bi lahko prvo fazo trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko preložili.

Tudi evropski trgi naj bi trgovalni dan začeli z padci, saj so terminske pogodbe za večino glavni borznih indeksov izgubljale na vrednosti.

Najširši delniški indeks azijsko-pacifiške regije izven Japonske je danes izgubil 0,33 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei 225, po dosegi najvišje vrednosti v zadnjem letu, upadel za 0,57 odstotka.

Amazon je kljub dobri rasti prodaje z poslovanjem razočaral vlagatelje

Na Wall Streetu je glavni indeks S&P 500 včeraj sredi dneva dosegel novo rekordno vrednost, kar je posledica odličnih poslovnih rezultatov izdelovalcev zdravil, kot sta družbi Merck in Pfizer, predenj je dan zaključil 0,08 odstotka nižje.

Trgi so svoje dobičke izgubili potem, ko je prišlo do poročil, da je ameriški uradnik administracije dejal, da začasni trgovinski sporazum med Washingtonom in Pekingom morda ne bo dokončan v času za podpis v Čilu, kot je bilo sprva načrtovano.

Razočujoče poročilo o dobičku matične družbe Googla, Alphabet je tehnološki indeks Nasdaq držalo v rdečem območju, saj je indeks upadel za 0,59 odstotka.

Odkar je ameriški predsednik Donald Trump v začetku leta orisal tako imenovano prvo fazo trgovinskega sporazuma s Kitajsko so vlagatelji stavili, da bo prišlo do premirja med državama, kar je globalne delniške trge poslalo krepko navzgor.

Pričakovanja o nadaljnjem popuščanju ameriške monetarne politike so prav tako opogumila vlagatelje, ki 0,25 odstotno znižanje kasneje danes, že vidijo kot gotovost.

"Ker je današnje znižanje obrestnih mer že v celoti všteto v cene na borzi, trgi sedaj pričakujejo stališče FED-a glede političnih napovedi," je dejal Masahiro Ičikava iz družbe Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

Medtem ko je oktobrski dvig obrestnim mer že v celoti upoštevan v cene na trgih, pa je enak rez v decembru zaenkrat upoštevan samo v 30 odstotnem obsegu, kar je precej manj od približno 70 odstotkov v začetku tega meseca. "Mislim, da bo FED jasno nakazala, da znižanje obrestnih mer v decembru, ni njen glavni scenarij," je dejal Tomoaki Šišido iz družbe Nomura Securities.

Zmanjšanje pričakovanj o agresivnem nižanju obrestnih mer je dvignilo donosnost ameriških dvoletnih državnih obveznic na 1,642 odstotka, kar je precej več od 1,368 odstotka iz začetka meseca. Donosnost 10 letni obveznic je dosegala 1,833 odstotka, kar je blizu najvišjih nivojev v zadnjem mesecu in pol.

Na valutnih trgih je dolar v primerjavi z jenom upadel na nivo 108,86 jena, kar pa je še vedno blizu najvišjih nivojev v zadnjih treh mesecih. Od Japonske centralne banke se sicer pričakuje, da bo na svoji seji v četrtek ohranila svojo dosedanjo politiko.

Evro je v primerjavi z dolarjem nekoliko pridobil na vrednosti in dosega nivo 1,111 dolarja za evro.

Cene nafte so se znižala potem, ko je industrijsko poročilo pokazalo, da so se zaloge nafte povišale. Nafta znamke Brent je tako izgubila 0,19 odstotka vrednosti in jo je bilo moč kupiti po ceni 61,47 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 55,28 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce