Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalni trgi navzdol saj se krepijo dvomi o možnostih za trgovinski dogovor med ZDA in Kitajsko

Globalni trgi navzdol saj se krepijo dvomi o možnostih za trgovinski dogovor med ZDA in Kitajsko
June 28
04:39 2019

Azijske delnice so v petek izgubile na vrednosti zaradi naraščajočih dvomov o tem ali bo dolgo pričakovano srečanje med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in kitajskim kolegom Ši Jingpinom ta vikend, privedlo do umiritve trgovinskih napetosti med državama.

Negotovosti glede tega ali bodo pogovori prinesli napredek pri zaključku enoletne trgovinske vojne med dvema največjima gospodarstvoma na svetu, prihaja ob znakih naraščajočih tveganj za globalno rast.

"Nisem prepričan, da lahko Američani pristanejo na kitajske zahteve in obratno," je dejal Greg McKenna iz družbe McKenna Macro, in dodal, da osebno vidi izid "podaljševanja in pretvarjanja", po katerem bi ameriški in kitajski uradniki nadaljevali s pogovori, kot najverjetnejšim rezultatom srečanja ob koncu tedna.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes izgubil 0,3 odstotka vrednosti, pri čemer so največ izgubile kitajske delnice. Japonski indeks Nikkei je izgubil 0,55 odstotka vrednosti.

Delniški trgi so se na sprejem pogojnega trgovinskega premirja med ZDA in Kitajsko odzvali z rastjo

Gospodarski svetovalec Bele hiše Larry Kudlow je v četrtek dejal, da se je Trump strinjal s nepogojevanjem srečanja , ki naj bi potekalo v soboto na vrhu G20 na Japonskem, hkrati pa predsednik ohranja svojo grožnjo, da bo uvedel nove uvozne dajatve na kitajsko blago.

Kudlow je hkrati zavrnil poročilo Wall Street Journala, da naj bi Kitajska vztrajala pri odpravi sankcij proti družbi Huawei, kot delu trgovinskega dogovora in da naj bi se Trumpova administracija predhodno strinjala z odložitvijo novih uvoznih dajatev za kitajsko blago.

V četrtek se je kitajska centralna banka zavezala, da bo podpirala pešajoče gospodarstvo, medtem ko se povečujejo svetovna tveganja pred objavo podatkov, ki naj bi pokazali, da se je dejavnost kitajskih tovarn v juniju znižala še drugi mesec zapored.

Kitajski borzni indeks CSI 300 je danes upadel za 0,49 odstotka, medtem ko je indeks Hang Seng izgubil 0,59 odstotka vrednosti. Avstralske delnice so upadel za 0,3 odstotka.

Izgube sledijo včerajšnji rasti na svetovnih borznih trgih.

"Osrednja pričakovanja za srečanje G20 med Trumpom in Šijem so, da bo prišlo do nadaljevanja pogajanj, dodatno naj bi prišlo do odložitve ameriških uvoznih dajatev, Kitajska naj bi kupila več ameriškega blaga, pogovori o tehnološki trgovini pa naj bi ponovno pridobili na zagonu," so v svojem poročilu zapisali analitiki pri družbi ANZ.

"Ker pa so težave pri reševanju gospodarskih teženj med obema državama velikanske, ostajajo trgi zelo previdni."

V četrtek je indeks S&P 500 pridobil 0,38 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq je zrasel za 0,73 odstotka, medtem ko je indeks Dow Jones izgubil 0,04 odstotka, pri čemur so največ pripomogle delnice Boeinga, ki so po poročanju o novih težavah letal 737 MAX izgubile na vrednosti.

Dolar je v primerjavi z jenom izgubil 0,19 odstotka vrednosti in padel na nivo 107,57 jena, medtem ko je evro v primerjavi dolarjem ohranil vrednost in trenutno dosega raven 1,1368 dolarja.

Na surovinskih trgih so trgovinske težave obremenjevale nafto, zaradi česar se je cena lahke ameriške nafte znižala za 0,57 odstotka na 59,09 dolarja za sod, na drugi strani se je cena nafte znamke Brent znižala za 0,56 odstotka na 66,18 dolarja za sod.

Šibek dolar in negotovost glede globalne trgovine je privedla do skoka cen zlata, potem ko so le te v četrtek upadle pod nivo 1400 dolarjev za unčo. Danes je tako cena zrasla za 0,79 odstotka na 1420,35 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce