Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalni trgi navzgor, gospodarska rast v ZDA se upočanjuje

Globalni trgi navzgor, gospodarska rast v ZDA se upočanjuje
July 04
05:03 2019

Azijske delnice so v četrtek pridobivale na vrednosti, potem ko so podatki pokazali, da se gospodarska rast ZDA upočasnjuje, kar je spodbudilo možnost za znižanje obrestnih mer iz strani Ameriške centralne banke.

Najširši borzni indeks azijsko-pacifiških delnic zunaj Japonske je tako danes pridobil 0,3 odstotke vrednosti, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei prav tako dosegel enako visoko rast. Kljub temu so bili trgi zaradi ameriškega državnega praznika danes precej umirjeni.

Na Wall Streetu, ki je sredino trgovalno sejo zaključil zgodaj ob predvečeru ameriškega dneva neodvisnosti, so vsi trije glavni borzni indeksi dan zaključili pri novih rekordnih vrednostih, saj so se pričakovanja, da bo centralna banka sprejela ukrepe za lajšanje denarne politike povečala.

Poročilo družbe ADP o plačilnih listah je pokazalo, da so ameriška podjetja v juniju ustvarila nova delovna mesta, a jih je bilo manj, kot so napovedovali analitiki, kar je povečalo zaskrbljenost glede trga dela, čeprav je trenutni gospodarski razvoj ZDA v preteklem mesecu zabeležil rekordno rast.

Kaj pomenijo trenja med EU in Švico glede delniških trgov?

"Delnice in obveznice so skupaj pridobivale na vrednosti, medtem ko so trgi stavili na znižanje obrestnih mer Evropske centralne banke in FED-a," je dejala Nokiro Mijoši iz družbe Simplex Asset Management v Tokiju.

"Tempo rasti zgleda prehiter. Vlagatelji po vsem svetu so pohiteli in želijo sodelovati v igri lova na obrestne mere," je dejala.

Nominacija Christine Lagarde, voditeljev Evropske Unije , ki trenutno vodi Mednarodni denarni sklad, da na mestu ECB zamenja Maria Draghija, je okrepila pričakovanja, da bo prišlo dodatnih ukrepov lajšanja, če bo to potrebno.

Naslednji poudarek na trgu bo sedaj ameriško poročilo o novo ustvarjenih delovnih mestih, ki bo objavljeno v petek, za katerega ekonomisti pričakujejo, da bo pokazal 160,000 novih delovnih mest, potem ko jih je bilo v maju ustvarjenih 75,000.

Medtem so kitajske delnice danes padel v negativno območje, saj so trgi še naprej zaskrbljeni zaradi trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko in komentarjev Donalda Trumpa glede domnevnih kitajskih manipulacij z valutami. Glavni kitajski borzni indeks Shanghai Composite je tako danes izgubil 0,2 odstotka vrednosti, indeks CSI 300 je upadel za 0,3 odstotka, medtem ko je indeks Hang Seng pridobil 0,1 odstotka.

Ameriško ministrstvo za trgovino je v sredo dejalo, da pregleduje zahteve za dovoljenja iz strani ameriških družb, ki želijo izvoziti svoje izdelke kitajski družbi Huawei "pod najvišjim nadzorom nacionalne varnosti", saj je omejena družba še naprej na črnem seznamu poslovnih entitet.

Visoki predstavniki ZDA in Kitajske se bodo v prihajajočem tednu sestali, da bi nadaljevali trgovinska pogajanja med največjima gospodarstvoma sveta, je v sredo sporočil ekonomski svetovale Bele hiše, Larry Kudlow.

Na deviznih trgih je evro v primerjavi z dolarjem dosegal nivo 1,1285 dolarja, kar je blizu najnižjih nivojev v zadnjih dveh tednih.

Na surovinskih trgih so se cene nafte znižale, potem ko so dan prej precej narasle, k čemur so največ prispevali podatki o manjšem padcu ameriških zalog nafte od pričakovanj. Za sod nafte znamke Brent je bilo tako treba odšteti 63,4 dolarja, medtem ko je lahka ameriška nafta dosegala nivo 56,98 dolarja za sod.

Cene zlata so bile danes stabilne, potem ko so med zadnjo sejo dosegle najvišje vrednosti v zadnjem tednu, saj je rast na delniških trgih pomagala nadomestiti podporo za šibkejši dolar in zmanjšanje ameriških obrestnih mer.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce