Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalni trgi so nov teden začeli z izgubami

Globalni trgi so nov teden začeli z izgubami
December 20
07:11 2021

Azijski delniški trgi so v ponedeljek izgubili na vrednosti, znižale so se tudi cene nafte, saj je naraščanje okužb z novo različico kitajske kuge, sprožilo strožje omejitve v Evropi. Gre za resno grožnjo svetovnemu gospodarstvu med preskokom v novo leto.

Zaradi sezonskega pomanjkanja likvidnosti se je trgovanje z terminskimi pogodbami za indeks S&P 500 začelo z 0,7 odstotnim padcem vrednosti, medtem ko so terminske pogodbe za indeks Nasdaq izgubile 0,6 odstotka vrednosti.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes upadel za 0,4 odstotka, medtem ko je glavni japonski indeks Nikkei izgubil 0,7 odstotka vrednosti.

Turčija kljub izjemni inflaciji v znižanje obrestnih mer

Zaradi širjenja kitajske kuge, je Nizozemska skrajno leva vlada v nedeljo odredila zaprtje države, pri čemer naj bi zgledu sledile tudi nekatere druge države, medtem ko ostajajo ZDA odprte.

Medtem ko bi lahko omejitve zaradi kitajske kuge poslabšale obete za gospodarsko rast, obstaja tudi tveganje za dodatno povišanje inflacije, hkrati pa bodo centralne banke postale še bolj jastrebske.

Pri tem je treba omeniti, da so uradniki Ameriške centralne banke odkrito govorili o začetku zviševanja obrestnih mer že po marcu prihodnje leto, govora pa je bilo tudi o začetku uravnoteženja bilance stanja banke, po sredini prihodnjega leta.

Na to še bolj drastično nakazujejo terminske pogobe, ki so bile do sedaj precej pred namerami centralne banke. Trgi so do sedaj v cene vključili le 40 odstotno možnost povečanja obrestnih mer v marcu, pri čemer večina še vedno meni, da bo do prvega zvišanja obrestnih mer prišlo v juniju.

Takšni jastrebovski komentarji iz strani FED-a so glavni razlog za zmanjšanje donosnosti dolgoročnih obveznic prejšnji teden, medtem ko se je donosnost kratkoročnih obveznic povišala. Zaradi tega se je krivulja donosa med dvoletnimi in desetletnimi obveznicami spustila najnižje po koncu lanskega leta, kar odraža tveganje, da bo strožja denarna politika vodila v recesijo.

Ekonomisti pri Bank of America medtem vidijo to tveganje, kot razlog za padanje vrednosti delnic, čeprav je njihova zadnja raziskava pokazala, da samo 6 odstotkov upravljavcev skladov v naslednjem letu pričakuje recesijo, pri čemer ima zgolj 13 odstotkov delnic prenizko vrednost. Večina pretiranih cen ostaja v tehnološkem sektorju, pri čemer so dolgoročne tehnološke investicije še vedno najljubša naložba vlagateljev.

Pri tem so objavili, da je bil letošnji zmagovalec na trgu nafta, ki je pridobila 48 odstotkov vrednosti, medtem ko so nepremičninski skladi zabeležili 42 odstotno rast. Indeks Nasdaq je pridobil 25 odstotkov vrednosti, delnice bank pa so se okrepile za 21 odstotkov. Na drugi strani so bili poraženci delnice biotehnoloških družb, ki so izgubile 22 odstotkov vrednosti, kitajske delnice z enakim padcem in srebro, ki je izgubilo 19 odstotkov vrednosti.

Letošnje leto je bilo sicer najboljše leto za surovine po letu 1996 in najslabše za državne obveznice po letu 1949.

Fedov jaastrebovski preobrat v kombinaciji s tokovi varnih pribežališč je dolarskemu indeksu pomagal narasti na 96,665 točke, kar je bilo 0,7 odstotka več od petkovih nivojev.

Vrednost evra se je znižala na 1,1241 dolarja in je že bližini letošnjih najnižjih nivojev pri 1,1184 dolarja. Japonski jen, ki ima status varnega pribežališča, pa je ostal stabilen pri nivoju 113,63 jena za dolar.

Zlato se je okrepilo na nivo 1801 dolar za unčo, potem ko je prejšnji teden prekinilo pet tednov trajajoči trend izgubljanja na vrednosti.

Cene nafte so se danes znižale zaradi zaskrbljenosti, da bo ponovno širjenje kitajske kuge zmanjšalo povpraševanje po gorivu. Cena nafte znamke Brent se je znižala za 1,56 dolarja na 71,96 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 69,43 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles