Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalni trgi nov teden začeli z rastjo

Globalni trgi nov teden začeli z rastjo
November 23
07:04 2020

Azijski trgi so nov trgovalni teden začeli z rastjo, pri čemer je najširši azijski delniški indeks dosegel rekordno vrednost, saj vlagatelji upanje polagajo v cepiva proti kitajskemu virusu za oživitev svetovnega gospodarstva. Na drugi strani še naprej narašča število okužb z koronavirusom, hkrati pa zamujajo tudi ameriški ukrepi za spodbudo gospodarstvu.

Evropski vlagatelji so delili bolj optimistično razpoloženje azijskih trgov, zaradi česar so terminske pogodbe za vseevropski delniški indeks Euro Stoxx 50 pridobile 0,29 odstotka vrednosti.

Nov optimizem vlagateljev prihaja potem, ko je najvišji uradnik ameriških prizadevanj za razvoj cepiva v nedeljo dejal, da bi lahko prva cepiva ameriški zdravstveni delavci in drugi prejeli že do srednie decembra. Kljub povečanju okužb z virusom v ZDA je napoved vzbudila upanje, bi se lahko karantenski ukrepi, ki so ohromili svetovno gospodarstvo, kmalu končali.

Airbnb gre na borzo

Skupno število okužb z kitajskim virusom v ZDA je konec tedna preseglo 12 milijonov, umrlo pa je več kot 255 tisoč ljudi.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 0,71 odstotka in presegel prejšnji rekord, ki je bil dosežen v petek.

Korejski indeks Kospi je danes pridobil 1,83 odstotka vrednosti, kar je posledica optimističnih napovedi glede zaslužkov korejskih izdelovalcev čipov. Japonski trgi so danes zaradi počitnic zaprti, vseeno pa so terminske pogodobe za indeks Nikkei pridobile 0,27 odstotka vrednosti.

Regionalni indeks se je okrepil tudi zaradi avstralskih delnic, ki so pridobile 0,34 odstotka vrednosti, potem ko je država končno ublažila nekatere drakonske omejitve, ki so jih uvedli zaradi nekaj primerov okužb z kitajskim virusom. Večina države namreč že več tednov ni zabeležile nobenih okužb ali smrtnih primerov zaradi novega virusa.

Analitiki so dejali, da dobički maskirajo šibko rapoloženje na trgih, saj ostajajo pogajanja o ameriških spodbudah za gospodarstvo, še naprej v slepi ulici.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je v četrtek dejal, da bodo ključni programi posojanja denarja Ameriške centralne banke končani 31. decembra, kar bo Trumpovo administracijo postavilo v neskladje s centralno banko in potencialno povečalo stres na gospodarstvo.

Terminske pogodbe za ameriški indeks S&P 500 so danes pridobile 0,27 odstotka vrednosti, potem ko so v petek izgubile na vrednosti zaradi kombinacije vse manjše pomoči za ameriško gospodarstvo in naraščajočih stopenj okužb z kitajskim virusom.

V petek je indeks Dow Jones upadel za 0,75 odstotka, indeks S&P 500 je padel za 0,68 odtsotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq upadel za 0,42 odstotka.

Na valutnih trgih je dvig vrednosti varnega zavetja jena poudaril zaskrbljenost vlagateljev. Ameriški dolar je proti jenu izgubil 0,12 odstotka vrednosti in padel na nivo 103,73 jena, medtem ko se je avro v primerjavi z dolarjem okrepil na nivo 1,1874 dolarja.

Blagovni trgi so bili bolj bikovski, trgovci so bili optimistični glede okrevanja povpraševanja apo surovi nafti, kar je dvignilo vrednost nafte. Globalna referenčna vrednost surove nafte znamke Brent se je povzpela za 0,58 odstotka na 45,22 dolarja za sod, medtem ko je vrednost lahke ameriške nafte narasla za 0,28 odstotka na 42,54 dolarja za sod.

Vrednost zlata se je povzpela za 0,19 odstotka na 1874,06 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles