Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalni trgi so nov trgovalni teden začeli globoko v rdečem

Globalni trgi so nov trgovalni teden začeli globoko v rdečem
March 25
07:09 2019

Azijske delnice so v ponedeljek izgubljale na vrednosti, saj se pojavlja vse večja zaskrbljenost zaradi upočasnjevanja svetovnega gospodarstva. Vlagatelji so se tako odločili za odprodajo delnic v korist varnejših obveznic, kar je glavni japonski borzni indeks Nikkei pognalo za več kot 3 odstotke v rdeče območje.

Izgube v Aziji sledijo globalni razprodaji delnic prejšnji petek, ki so jo spodbudili negativni gospodarski podatki in previdnost Ameriške centralne banke. Tudi nenavadni premiki na ameriškem trgu obveznic so vzbudili zaskrbljenost glede možnosti ohlajanja ameriške rasti.

Ameriška centralna banka za leto 2019 ne predvideva dodatnih dvigov obrestnih mer

Japonski indeks Nikkei 225 je tako danes izgubil 3,1 odstotka vrednosti in upadel na nivo 20.948,37 točke. V Hong Kongu je indeks Hang Seng izgubil 1,6 odstotka rednosti, medtem ko je glavni borzni indeks celinske Kitajske, Shanghai Composite izgubil 1 odstotek vrednosti.

Slabši podatki iz ZDA in Evrope, skupaj s previdnim tonov Ameriške centralne banke so prejšnji teden prestrašili vlagatelje.

Zaskrbljenost je povečala tudi prva inverzija donosnosti ameriških obveznic po letu 2007, saj se mnogi bojijo, da gre za prvo znamenje recesije v največjem gospodarstvu na svetu.

Obveznice, ki so v ZDA znane pod imenom zakladnice so izdane kot oblika zadolževanja vlad za namen financiranja porabe. Prvič v zadnjih 10 letih se je tako donosnost trimesečnih ameriških obveznic dvignila nad donosnost 10 letnih obveznic, kar nekateri vidijo kot znamenje, da bi lahko prišlo do recesije.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce