Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalni trgi so nov trgovalni teden začeli pozitivno

Globalni trgi so nov trgovalni teden začeli pozitivno
September 28
08:09 2020

Azijske trge so v ponedeljek poganjala znamenja, da je okrevanje kitajskega gospodarstva zaradi povečanega povpraševanja, fiskalnih spodbud in presenetljivo odpornega izvoza pridobilo na zagonu. Dobro razpoloženje med vlagatelji se je razširilo tudi v Evropo, saj so terminske pogodbe za indeks eurostoxx 50 in nemški DAX pridobile 1,7 odstotka vrednosti, medtem ko so terminske pogodbe za londonski indeks FTSE porasle za 1,3 odstotka.

Medtem je najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske narasel za 0,7 odstotka, a je kljub temu vztrajal blizu najnižjih nivojev v zadnjih dveh mesecih doseženih v prejšnjem tednu. Indeks je sicer na poti, da konča mesec dni trajajoč trend padanja vrednosti, pred tem pa je beležil tri zaporedne mesece rasti. Vse to je posledica pandemije kitajskega virusa in visokih ocenjenih vrednosti delnic.

Hkrati ostajajo vlagatelji previdni pred prvo ameriško predsedniško debato v torek in bojazni zaradi skoka novih primerov okužb v Evropi, kar bi lahko okrnilo okrevanje svetovnega gospodarstva.

Warren Buffett se je odločil za naložbe v japonska podjetja

Danes je glavni indeks kitajskih delnic pridobil 0,3 odstotka a je moral oddati nekaj zgodnjih dobičkov.

Razpoloženje v Aziji so podprli tudi podatki, ki so prek vikenda pokazali, da se je dobiček kitajskih industrijskih družb v avgustu povišal še četrti mesec zapored, kar je bilo delno podkrepljeno s skokom cen surovin in proizvodne opreme.

Gospodarski kazalniki v avgustu, ki segajo od izvoza do cen proizvajalcev in tovarniške proizvodnje so pokazali na nadaljnji napredek v industrijskem sektorju, zahvaljujoč množici ukrepov za zagon drugega največjega gospodarstva sveta. Rast je nato podprla svetovno okrevanje, čeprav je ponoven zagon okužb z kitajskim virusom povzročil nova tveganja.

Japonski indeks Nikkei 225 je danes pridobil 1,3 odstotka vrednosti, medtem ko je korejski indeks Kospi narasel za 1,35 odstotka. Glavni avstralski borzni indeks je po začetnih izgubah dan zaključil na pozitivni ničli.

Široka rast sledi petkovi rasti na Wall Streetu, vseeno pa analitiki pričakujejo, da bodo dobički kratkotrajne narave, saj bodo začela pričakovanja o gospodarski rasti popuščati.

Posebej zaskrbljujoča je ponovna oživitev primerov kitajskega virusa v Evropi, kar je zavrlo prejšnja upanja oblasti, da bi morda že vzpostavili določen nadzor nad izbruhom bolezni in povzroča nadaljnjo obremenitev podjetij, ki se že tako spopadajo z izgubami.

Vlagatelji se bodo sicer v tem tednu osredotočali na prvo razpravo pred novembrskimi predsedniškimi volitvami, med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in tekmecem Joejom Bidenom. Poleg tega se bodo trgi osredotočali tudi na napredek pri sprejemu novega svežnja fiskalne podpore v ZDA, medtem ko bodo vlagatelji v Evropi pozorno spremljali trgovinske pogovore med Veliko Britanijo in EU po brexitu.

Na valutnih trgih je dolar proti japonskemu jenu upadel iz dvotedenskega viška pri 105,32 jena. Na drugi strani je evro v primerjavi z dolarjem držal nivo 1,1629 dolarja, kar je bilo blizu najnižjih vrednosti v zadnjih dveh mesecih.

Na surovinskih trgih so se cene nafte znašle pod pritiskom saj so ponovne omejitve mobilnosti v različnih državah zaradi ponovnega vala okužb z kitajskim virusom, zameglile obete glede okrevanja povpraševanja po gorivu.

Cena nafte znamke Brent se je znižala za 39 centov na 41,55 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 39,86 dolarja.

Cena zlata se je malenkost znižala na 1858,2 dolarja za unčo in se še naprej oddaljuje od rekordnih nivojev prek 2000 dolarjev za unčo, ki se jih je dotaknilo v avgustu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles