Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalni trgi so nov trgovalni teden začeli z rastjo

Globalni trgi so nov trgovalni teden začeli z rastjo
October 19
06:05 2020

Azijski trgi so nov trgovalni teden začeli z rastjo in se približali najvišjim nivojem v zadnjih dveh letih pol, k čemur je najbolj pripomoglo upanje na sprejem ameriškega finančnega paketa pomoči in pričakovanja, da bo do konca letošnjega leta razvito cepivo proti kitajskemu virusu. Vseeno so rast dobičkov omejili kitajski gospodarski podatki, ki so bili slabši od pričakovanj.

Najširši delniški indeks azijsko-pacifiške regije izven Japonske, je danes pridobil 0,6 odstotka vrednosti, pri čemer so se dobički nekoliko znižali zaradi podatkov o bruto domačem proizvodu iz Kitajske za tretje četrtletje.

Omenjeni indeks je sicer v osmih od zadnjih desetih trgovalnih sej pridobil na vrednosti, kar je posledica upanja na razvoj cepiva proti kitajskemu virusu. Glavni kitajski delniški indeks CSI 300 je sicer dan začel z rastjo, ki pa se je nato ustavila, saj podatki o kitajskem BDP-ju niso dosegli napovedi, vseeno pa so ločeni mesečni podatki pokazali na rast gospodarske aktivnosti.

Razpoloženje na globalnih trgih še naprej kvari koronavirus

Kitajski BDP naj bi se tako v tretjem četrtletju v primerjavi z enakim lanskim obdobjem povečal za 4,9 odstotka, kar je manj od povprečne napovedi analitikov, ki so pričakovali 5,2 odstotno rast.

Mesečni kazalniki so presegli napovedi - industrijska proizvodnja je v septembru na letni ravni zrasla za 6,9 odstotka, medtem ko so analitiki pričakovali 5,8 odstotno rast. Prodaja na drobno se je okrepila za 3,3 odstotka, medtem ko so analitiki napovedovali 1,8 odstotno povečanje.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 in avstrali indeks ASX 200 sta danes pridobila 1,1 odstotka vrednosti.

Razpoloženje na trgih je izboljšala farmacevtska družba Pfizer, ki je v petek sporočila, da bi lahko bilo do konca letošnjega leta v ZDA na voljo cepivo proti kitajskemu virusu.

Terminske pogodbe za ameriški indeks S&P 500 so danes pridobile 0,6 odstotka vrednosti, potem ko je v nedeljo predsednia ameriškega parlamenta nany peloci dejala, da je "optimistična" o možnostih za sprejem novega paketa pomoči gospodarstvu pred volitvami.

Vseeno se njen pogajalski partner, ameriški finančni minister Steven Mnuchin, do torka nahaja na Bližnjem Vzhodu, zato se zdijo časovni okvirji za sprejem paketa pomoči, po mnenju analitikov preveč optimistični.

Hkrati so vlagatelji zaskrbljeni tudi zaradi hitrega širjenja okužb z kitajskim virusom. Število globalnih primerov je tako v petek prvič preseglo 400,000, zaradi česar je večina Evrope sprejela nove omejitve za zajezitev izbruha.

V tem tednu bodo ključni dogodki za trge, zapisnik seje avstralske centralne banke, zadnja ameriška predvolilna debata in globalni kazalniki o obsegu proizvodnje.

Dogajanje na valutnih trgih je bilo danes umirjeno, pri čemer je evro v primerjavi z dolarjem upadel na nivo 1,1712 dolarja.

Na surovinskih trgih se je cena nafte znamke Brent znižala za 14 centov na 42,79 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 40,74 dolarja. Zlato se je malenkost podražilo na 1900,8 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles