Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalni trgi so po burnem tednu v petek našli nekaj podpore

Globalni trgi so po burnem tednu v petek našli nekaj podpore
August 16
05:57 2019

Azijske delnice so v petek po burnem tednu našle nekaj podpore, saj je Kitajska namignila, da bo sprejela dodatne ukrepe za podporo svojemu gospodarstvu. Vse to prihaja v času naraščajočih pričakovanj agresivnih spodbud iz strani vseh glavnih centralnih bank.

Razpoloženje na trgih se je izboljšalo potem ko je kitajski državni načrtovalec dejal, da bo Peking predstavil načrt za povečanje razpoložljivih dohodkov, kljub temu pa podrobnosti o načrtu še niso znane.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 0,2 odstotka vrednosti, vseeno pa je v tem tednu še vedno doživel 1 odstotni upad vrednosti.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei je po začetnih izgubah dan zaključil 0,09 odstotka višje, medtem ko je kitajski indeks CSI 300 zrastel za 0,7 odstotka.

Trump se je odločil za odložitev uvoznih dajatev na nekatere kitajske izdelke

Trgovinski spor med ZDA in Kitajsko je še naprej oviral rast, potem ko se je Peking zaobljubil, da bo sprejel protiukrepe za napovedane ameriške uvozne dajatve na kitajsko blago v višini 300 milijard dolarjev.

Medtem je ameriški predsednik Donald Trump v četrtek dejal, da verjame v pripravljenost Pekinga za dosego trgovinskega sporazuma, dodal je da bo spor relativno kratke narave, čeprav sedaj traja že več kot eno leto.

Ker na vidiku ni nobenega sporazuma, so se vlagatelji odzvali z nakupi obveznic. Donosi na 30 letne ameriške obveznice so se znižali na 1,916 odstotka, kar je najnižja raven vseh časov, v tednu pa so se znižali za 27 bazičnih točk, kar je največji padec od sredine leta 2012.

To je pomenilo, da so vlagatelji pripravljeni posojati denar vladi za tri desetletja po nižji obrestni meri, kot znaša stopnja prek noči. Razpoloženje na trgih je tako turobno, da ga niso izboljšali niti presenetljivo dobri podatki o ameriški maloprodaji, ki niso imeli nobenega vpliva na donose obveznic.

Analitiki medtem opozarjajo, da trenutni trg delnic ni sita stvar kot v preteklosti in po vsej verjetnosti ne pošilja resničnega signala za prihajajočo recesijo.

"Trgi obveznic so se morda tokrat zmotili, vseeno pa ne bi smeli najnovejše signale recesije odpraviti zgolj kot izkrivljene podatke," je dejal Sinom MacAdam iz družbe Capital Economics.

Prihaja konjenica

Trenutno stanje terminskih pogodb medtem nakazuje, na tretjinsko možnost, da bo Ameriška centralna banka na svoji naslednji seji v septembru znižala obrestne mere za 50 bazičnih točk, do konca leta pa bi se lahko obrestne mere znižale na le 1 odstotek. Obstaja tudi mnogo drugih znamenj, da konjenica prihaja.

Evropski centralni bankir Olli Rehn je tako v četrtek izrazil potrebo po znatnem paketu olajševalnih ukrepov, ki bi lahko vstopili v veljavo že septembra.

Trgi se tako pripravljajo na znižanje obrestnih mer v višini najmanj 10 bazičnih točk in nadaljevanja odkupovanja obveznic, kar je donose na nemške 10 letne državne obveznice pognalo do rekordno nizkih ravni.

Ves govor o olajševalni politiki ECB je vrednost evra proti dolarju znižal pod nivo 1,11 dolarja. Medtem se je indeks dolarja v primerjavi z pomembnimi tujimi valutami povzpel na nivo 98,217 točke.

Zaradi padca donosnosti obveznic je postalo za vlagatelje zelo zanimivo zlato, čigar vrednost se je povzpela na nivo 1521,2 dolarja za unčo, kar je bilo le malo manj od najvišjih nivojev v zadnjih šestih letih.

Cene nafte so poizkušale po dveh dneh strmih padcev ponovno rasti. Cena nafte znamke Brent se je tako povišala za 46 centov na 58,69 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 55,06 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce