Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalni trgi po koncu krize med ZDA in Mehiko krepko v zelenem, kitajski juan najnižje letos

Globalni trgi po koncu krize med ZDA in Mehiko krepko v zelenem, kitajski juan najnižje letos
June 10
06:06 2019

Ameriške terminske pogodbe in azijske delnice so nov trgovalni teden začele z rastjo, potem ko se je zmanjšala nevarnost uvedbe uvedbe uvoznih dajatev za Mehiko, saj sta državi dosegli dogovor za boj proti nezakonitemu priseljevanju iz Srednje, medtem, ko so šibkejši podatki o novo ustvarjenih delovnih mestih v ZDA vzbudili upanje za znižanje osnovne stopnje obrestnih mer.

Mehiški peso je tako v primerjavi z dolarjem pridobil okrog 2 odstotka vrednosti, medtem ko je kitajski jaun zaradi šibkih podatkov o uvozu države in zastalih trgovinskih pogajanj z ZDA, padel na najnižjo raven v letošnjem letu.

Terminske pogodbe za borzni indeks S&P 500 so tako danes pridobile že skoraj do 0,8 odstotka. 10 letne ameriške državne obveznice so skočile navzgor za 3,5 bazičnih točk in dosegle nivo 2,111 odstotka, potem ko v petek z 2,053 odstotka dosegle najnižjo raven v zadnjih 21 mesecih.

FT Quant brez vstopnih stroškov do konca meseca junija

Glavni japonski borzni indeks Nikkei je danes pridobil 1,1 odstotka vrednosti, medtem ko je najširši borzni indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske pridobil 0,7 odstotka vrednosti.

Izboljšano razpoloženje na trgih je dolarju pomagalo zrasti v primerjavi z jenom za 0,15 odstotka na nivo 108,38 jena.

"Dogovor z Mehiko izboljšuje razpoloženje medtem, ko bo cene delnic podprla tudi pričakovanja o znižanju ameriških obrestnih stopenj," je dejal Masahiro Ičikava iz družbe Sumitomo Mitsui DS Asset Management. "Vseeno pa bo z dosedaj doseženim omejenim napredkom v trgovinskih pogovorih med Kitajsko in ZDA, najpomembnejše vprašanje za trge onemogočalo višjo rast tečajev delnic," je dodal.

To opozorilo je posledica kitajskih gospodarskih podatkov, ki kažejo, da se je uvoz v maju na letni ravni znižal za kar 8,5 odstotka, kar je bilo mnogo več od pričakovanj in predstavlja pomemben kazalec šibke domače proizvodnje. Na drugi strani se je izvoz nepričakovano povečal za 1,1 odstotka, vseeno pa mnogi menijo, da gre za povečanje pošiljk povezano z izogibanjem višjim ameriškim tarifam.

Kitajski juan je tako po objavi podatkov nadaljeval z izgubljanjem vrednosti, medtem ko so se pričakovanja, da bo Ameriška centralna banka po slabem poročilu o delovnih mestih odločila za znižanje obrestnih mer povišala.

Ameriško gospodarstvo je v maju ustvarilo 75,000 novih delovnih mest, kar je bilo precej manj od pričakovanj analitikov. Rast plač se je na letni ravni ohladila na 3,1 odstotka, kar je bilo najmanj po september lani. Še tri mesece nazaj so sicer plače rasle najhitreje v zadnjem desetletju.

Evro, ki je v primerjavi z dolarjem v petek dosegel najvišje nivoje v zadnjih dveh mesecih in pol, je danes malenkost izgubil na vrednosti in se ustalil pri nivoju 1,1329 dolarja.

Zlato je po dosegi najvišjega nivoja v zadnjih 14 mesecih (1,348.1$) v petek, danes izgubilo 0,8 odstotka vrednosti.

Kitajski juan je kazal znamenja šibkosti potem, ko je vodja njihove centralne banke konec prejšnjega tedna dejal, da ni posebne "številke", ki bi bila pomembnejša od druge, ko so ga vprašali, če za Peking obstaja določena rdeča črta.

"Nedavni komentarji sedanjih in nekdanjih guvernerjev centralnih bank nakazujejo, da je med kitajskimi oblikovalci politiki soglasje, da ne prepisujejo velikega pomena obrambi nivoja sedmih juanov proti enemu dolarju," je dejal strateg pri družbi Nomura Securities, Ei kaku. Juan je tako v primerjavi z dolarjem izgubil približno 0,35 odstotka vrednosti in z 6,9366 juana za dolar dosegel najnižjo vrednost od začetka decembra.

"Juan bi lahko v primeru, da na vrhu G20 v Osaki ne bo prišlo do srečanja med obema državama, še dodatno oslabel," je dodal Kaku.

Mnogi vlagatelji se še vedno oklepajo upanja, da se bo ameriški predsednik Donald Trump srečal s kitajskim kolegom Ši Jinpingom ob koncu zasedanja skupine G20, ob koncu tega meseca, kjer bi iskala kompromise o trgovinskih in drugih gospodarskih vprašanjih.

Cene nafte so se danes povišale, potem ko jem Saudska Arabija v petek sporočila, da sta OPEC in Rusija blizu dogovora o podaljšanju zmanjšanega obsega črpanja nafte prek junija.

Terminske pogodbe za nafto znamke Brent so tako zrasle za 0,25 odstotka na 63,45 dolarja za sod, medtem ko so se cene za lahko ameriško nafto povišale za 0,57 odstotka na 54,3 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce