Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalni trgi po spodbudnih novicah od Trumpovem zdravju z krepko rastjo

Globalni trgi po spodbudnih novicah od Trumpovem zdravju z krepko rastjo
October 05
06:09 2020

Delniški trgi so nov trgovalni teden začeli z rastjo potem, ko se je povišalo upanje, da bo ameriški predsednik Donald Trump že danes odpuščen iz bolnice, kjer se zdravi zaradi okužbe z novim kitajskim koronavirusom. To je pomagalo omiliti politično negotovost, ki je prejšnjo sejo pretresla svetovne borze.

Donald Trump je sicer v petek zaradi koronavirusa z helikopterjem odletel na zdravljene v bolnišnico, a so medtem njegovi zdravniki že sporočili, da se je na zdravljenje odlično odzval in bi se lahko že v ponedeljek ponovno vrnil v Belo hišo.

To je pomagalo pri rasti terminskih pogodb za ameriški borzni indeks S&P 500, ki je med azijskim trgovanjem pridobil 0,82 odstotka vrednosti, medtem ko so terminske pogodbe za tehnološki indeks Nasdaq pridobile 1,11 odstotka vrednosti.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic zunaj Japonske je pridobil 0,63 odstotka vrednosti. Avstralske delnice so z 2,37 odstotnim skokom zabeležile največji dnevni dobiček v zadnjih dveh tednih, medtem ko je japonski Nikkei pridobil 1,39 odstotka vrednosti. Kitajski trgi os bili zaradi praznikov zaprti.

Izdelovalci avtomobilov s tožbo proti ZDA zaradi carin na kitajsko blago

"Delnice in druge tvegane naložbe bi morale biti dobro podprte zaradi olajšanja zaskrbljenosti glede Trumpovega zdravja," je dejal Nuniči Išikava iz družbe IG Securities v Tokiju.

"Vpliv na dolar pa ni tako jasen. Zaradi večje nagnjenosti k tveganju bi moral v primerjavi z večino valut izgubljati na vrednosti, a šibak je tudi jen in to je valuta, proti kateri dolar lahko raste."

Dolar je proti jenu pridobil na vrednosti, vendar je proti švicarskemu franku nekoliko padel, saj so se trgovalci spopadali za položaje pred zelo verjetno nestanovitnem dnevu na svetovnih trgih.

Zdravniki, ki zdravijo ameriškega predsednika Trumpa so dejali, da so zadovoljni z njegovim napredkom. Olajšanje glede njegovega zdravja pa bi lahko spodbudilo rast lastniških vrednostnih papirjev in drugih tveganih sredstev, medtem ko se vlagatelji pripravljajo na predsedniške volitve v ZDA, ki bodo na sporedu prihodnji mesec.

Vlagatelji po vsem svetu so bili v četrtek osupli, potem ko je Trump sporočil, da sta bila s prvo damo Melanijo pozitivna na novi kitajski virus. Z manj kot mesecem dni do predsedniških volitev, ki bodo potekale 3. novembra je bila Trumpova okužba še dodaten vir nestanovitnosti trga, saj je zdaj izid glasovanja že težje napovedati.

Bela hiša je sicer sprva glede Trumpovega zdravja poslala mešana sporočila, zato so se vlagatelji močno osredotočili na novice o njegovem zdravstvenem stanju. Nekateri vlagatelji so bili še posebej v skrbeh po novici, da je Trump prejel dodatni kisik in steroide, ki se običajno uporabljajo za zdravljenje hudih primerov okužbe.

Ameriški dolar je proti jenu pridobil 0,22 odstotka vrednosti in dosegel nivo 105,6 jena, medtem ko je proti švicarskemu franku izgubil 0,3 odstotka in je vreden 0,9185 franka, saj so nekateri vlagatelji prilagodili svoje pozicije v valutnih varnih pristaniščih.

Donosi na primerjalnih 10-letnih ameriških državnih obveznicah so se povišali na 0,7104%, krivulja donosnosti pa se je nekoliko okrepila, kar je znak, da se je večina vlagateljev počuti samozavestno glede prevzema večjega tveganja.

Zlato je medtem ohranilo vrednost vrednost pri ceni 1898,9 dolarja za unčo.

Medtem so terminske pogodbe za nafto znamke Brent pridobile 1,22 odstotka vrednosti na 39,75 dolarja za sod, medtem ko je cena lahke ameriške nafte narasla za 1,46 odstotka na 37,59 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles