Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Globalni trgi pozitivno po spodbudnih ameriških podatkih

Globalni trgi pozitivno po spodbudnih ameriških podatkih
October 01
06:31 2020

Globalne delnice so v četrtek poizkušale povečati dobičke po ponovnem zagonu upanja na nove spodbujevalne ukrepe v ZDA, vseeno pa so naraščajoča negotovost pred ameriškimi predsedniškimi volitvami in tehnične težave na japonskih borznih trgih, poskrbele za omejeno rast.

Terminske pogodbe za indeks S&P 500 so tako pridobile 0,6 odstotka vrednosti, kar je bila posledica močnih podatkov o zaposlovanju in napredku pri sprejemu novega paketa pomoči zaradi pandemije kitajskega virusa, ki zamuja.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven japonske je danes pridobil 0,3 odstotka vrednosti, pri čemer so avstralske delnice zabeležile 1,4 odstotno rast.

Izdelovalci avtomobilov s tožbo proti ZDA zaradi carin na kitajsko blago

Vseeno je bil obseg regionalnega trgovanja manjši zaradi sistemske napake na tokijski borzi (TSE) in počitnic na Kitajski in v Južni Koreji.

Zaradi tehničnih težav na TSE je bilo na Japonskem zaustavljeno trgovanje z vsemi delnicami. Iz TSE so sporočili, da bodo trgovanje zaustavili za ves dan, hkrati pa so dejali, da ne vedo kdaj bodo lahko obnovili svoje sisteme.

Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti v Osaki medtem ni bilo moteno. Terminske pogodbe za indeks Nikkei so se sicer v tandemu z ameriškimi terminskimi pogodbami povišale za 0,5 odstotka.

V sredo je glavni ameriški borzni indeks S&P 500 pridobil 0,83 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je zrasel za 0,73 odstotka. Kljub temu je bil september prvi mesec po marcu s prvimi mesečnimi padci indeksov.

Niz gospodarskih podatkov je medtem večinoma pozitivno presenetil analitike, pri čemer je pričakovanja najbolj presegel nacionalni indeks zaposlovanja, medtem ko je pričakovana prodaja novih domov dosegla najvišjo vrednost v zgodovini.

"Podatki iz ZDA so presenetljivo močni, zato podpirajo trg. Vseeno ne pričakujem jasnega trenda na trgih, dokler ne bomo videli izida ameriških volitev," je dejal Hirokazu Kabeya, glavni globalni strateg pri družbi Daiwa Securities.

"Globalni vlagatelji se morda umikajo iz ZDA medtem ko se približujejo volitve in se razkriva vsa politična disfunkcionalnost v Washingtonu," je dejal Chris Zaccarelli, glavni investicijski direktor neodvisnega svetovalnega zavezništva v mestu Charlotte v Severni Karolini.

"Vseeno pa morajo upoštevati tudi, da bi lahko šibkejše ameriško gospodarstvo napovedovalo tudi šibkejše svetovno gospodarstvo, kar bi lahko vlagatelje pognalo v varna zavetja" kasneje v letošnjem letu, je dodal.

Na valutnem trgu so močni ameriški podatki in upi na spodbujevalne ukrepe pripomogli k znižanju vrednosti ameriškega dolarja proti bolj tveganim valutam. Evro je proti dolarju pridobil 0,1 odstotka vrednosti in dosega nivo 1,1733 dolarja.

Na surovinskih trgih se je cena nafte znamke Brent povišala za 0,1 odstotka na 40,22 dolarja, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 40,23 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles