Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalni trgi se niso danes niso ozirali na včerajšnje padce na Wall Streetu

Globalni trgi se niso danes niso ozirali na včerajšnje padce na Wall Streetu
December 21
07:03 2021

Azijske delnice so se v torek podražile, s čimer se niso ozirale na včerajšnjo negativno trgovalno sejo na Wall Streetu, medtem ko so kitajski trgi pozdravili odločitev kitajskih komunističnih oblasti, da pomagajo nepremičninskim družbam, ki so se znašla v težavah.

Ameriški borzni indeksi so včeraj izgubili več kot odstotek vrednosti, kar je bila posledica rasti števila okužb z kitajsko kugo in dokončnega padca sprejema paketa porabe v višini skoraj 2 bilijona dolarjev.

Negativno razpoloženje se je med azijskim trgovanjem nekoliko izboljšalo, saj so na vrednosti pridobile tako evropske kot ameriške terminske pogodbe, hkrati pa so kupce našla nekatera sredstva, ki so včeraj doživela hude padec vrednosti. Kljub vsemu je bil obseg trgovanja pred pred božičem majhen.

Globalni trgi so nov teden začeli z izgubami

Zdi se, da so evropski trgi pripravljeni na rast, saj so terminske pogodbe za vseevropski delniški indeks Euro Stoxx 50 pridobile 1,1 odstotka vrednosti, medtem ko so terminske pogodbe za nemški indeks DAX pridobile 0,93 odstotka vrednosti. Več kot en odstotek vrednosti so pridobile tudi terminske pogodbe za britanski indeks FTSE, medtem ko so terminske pogodbe za glavni ameriški borzni indeks S&P 500 pridobile 0,72 odstotka vrednosti.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je pridobil 0,81 odstotka vrednosti, potem ko je včeraj dosegel najnižje nivoje v letošnjem letu.

Japonski indeks Nikkei je pridobil 2 odstotka vrednosti, pri čemer so največ pridobile delnice družb Tokyo Electron in Advantest, ki so povezane iz izdelavo čipov, potem ko so vlagatelji kupovali po ponedeljkovi razprodaji. Avstralske delnice so pridobile 0,9 odstotka vrednosti.

Drugod Aziji so delnice na Kitajskem in Hong Kongu pridobile na vrednosti, pri čemer so delnice nepremičninskih družb povečale svoj odboj.

Rast prihaja potem, ko so komunistične oblasti velika zasebna in državna nepremičninska podjetja pozvale naj kupijo nepremičninske projekte razvijalcev nepremičnin, ki so se znašli v težavah, s čimer želijo zmanjšati tveganje, da bo naraščajoči kup dolgov destabiliziral gospodarstvo.

V ponedeljek je na Wall Streetu indeks Dow Jones utrpel 1,23 odstotni padec vrednosti, medtem, ko indeks S&P 500 upadel za 1,14 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se je znižal za 1,24 odstotka.

Evropski borzni indeksi so včeraj izgubljali na vrednosti, potem ko je britanski premier Boris Johnson dejal, da bo po potrebi poostril omejitve povezane s širjenjem kitajske kuge, potem, ko je Nizozemska že četrtič zaprla javno življenje, pri čemer o podobnih ukrepih razmišljajo tudi drugod na kontinentu.

Indeks dolarja, ki sledi dolarju v primerjavi z košarico valut drugih večjih trgovinskih partnerjev, se je znižal na 96,493 točke.

Cene nafte so danes začele z okrevanjem zaradi zaskrbljenosti, da bi širjenje najnovejše različice kitajske kuge lahko zmanjšalo povpraševanje po gorivu in znamenja izboljšanja ponudbe. Nafta znamke Brent se je podražila na 72,25 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 69,51 dolarja.

Zlato je danes rahlo pridobilo na vrednosti, pri čemer se je z njim trgovalo pri 1792 dolarjih za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles