Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalni trgi so se pozitivno odzvali na preboj v zdravljenju koronavirusa

Globalni trgi so se pozitivno odzvali na preboj v zdravljenju koronavirusa
August 24
05:11 2020

Azijske delnice so v ponedeljek pridobile na vrednosti še drugo trgovalno sejo zapored, k čemur je najbolj pripomoglo upanje glede zdravljenja okužb z koronavirusom, potem ko je ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) odobrila uporabo krvne plazme ozdravljenih bolnikov, kot možnost za zdravljenje.

Objava ameriške agencije o tako imenovanem "dovoljenju za uporabo v nujnih primerih" je prispela na predvečer republikanske nacionalne konvencije, kjer bodo ameriškega predsednika Donalda Trumpa uradno nominirali za vodenje njegove stranke še za nadaljnja štiri leta.

Terminske pogodbe za indeks S&P 500 so danes pridobile 0,3 odstotka vrednosti.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 0,65 odstotka vrednosti in se pomaknil proti najvišjim nivojem v zadnjih šestih mesecih, doseženim prejšnji teden.

Apple je vreden že več kot 2 bilijona dolarjev

Japonski indeks Nikkei je odpravil začetne izgube in nazadnje beležil 0,4 odstotno rast. Kitajske delnice so pridobile 0,8 odstotka, medtem ko je korejski indeks Kospi, ki je bil odkar je dosegel dvoletni višek na spolzkem pobočju, danes pridobil 0,9 odstotka vrednosti.

Razpoloženje na trgu je podprlo tudi poročilo Financial Timesa, v katerem so dejali, da Trumpova administracija razmišlja o sprejetju običajnih regulativnih standardov s katerimi bi lahko eksperimentalno cepivo proti koronavirusu iz Velike Britanije, uporabili v ZDA pred predsedniškimi volitvami.

"Trgi so se danes odprli v optimističnem razpoloženju na terapevtskem področju potem, ko je FDA odobrila uporabo krvne plazme pacientov z COVID-a9, ki so okrevali, za zdravljenje okuženih bolnikov," je dejal Stephen Innes iz družbe AxiCorp.

Analitiki so kljub temu pozvali na previdnost, saj so indeksi na Wall Streetu že zdaj na rekordnih nivojih, kljub temu, da se svetovno gospodarstvo bori z okrevanjem od najhujše pandemije v tem stoletju.

"Ker so se tveganja nekoliko povečala, september pa je mesec poln političnih odločitev, je konec poletja pravi čas za navzkrižno preverjanje cen in upoštevanje groženj ter priložnosti," je dejal analitik pri družbi JPMorgan, John Normand.

Pri tem je Normand pokazal na pogovore o ameriškem fiskalnem paketu, pregledu politik FED-a prihodnji mesec in širitev ameriške predvolilne kampanje, kot tvegane dogodke v prihodnjih tednih.

Medtem se je na valutnih trgih vrednost dolarja proti jenu nekoliko znižala in je dosegala 105,74 jena. Evro je bil proti dolarju v obrambnem položaju pri nivoju 1,18 dolarja, potem ko je v petek izgubil 0,5 odstotka vrednosti, saj so podatki o proizvodni aktivnosti v EU razočarali analitike.

Cene nafte so se v ponedeljek zvišale, pri čemer se je surova nafta znamke Brent podražila za 14 centov na 44,49 dolarja za sod, medtem ko se je cena lahke ameriške nafte zvišala za 11 centov na 42,45 dolarja za sod.

Zlato je občutilo nekaj pritiska za prodajo, zato se je cena znižala za 0,4 odstotka na 1931,54 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce