Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalni trgi so se stabilizirali in odmislili visoke padce ameriških tehnoloških delnic

Globalni trgi so se stabilizirali in odmislili visoke padce ameriških tehnoloških delnic
September 08
06:33 2020

Azijske delnice in terminske pogodbe za ameriške delniške indekse, so v torek sledile manjšemu skoku na evropskih delniških trgih in se spet nekoliko okrepile, saj vlagatelji po nedavnih padcih, upajo na okrevanje ameriških tehnoloških delnic.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je pridobil 0,4 odstotka vrednosti, medtem ko so popravljeni podatki potrdili, da je država padla v najhujšo povojno recesijo, saj je poslovna poraba, zaradi kitajskega virusa doživela hujši udarec od prvotnih ocen.

Kitajski indeks CSI300 je pridobil 0,2 odstotka, medtem ko je hongkonški Hang Seng zrasel za 0,6 odstotka, kljub temu, da je ameriški predsednik Donald Trump okrepil svojo protikitajsko retoriko, pri čemer je ponovno obudil idejo o popolni ločitvi ameriškega in kitajskega gospodarstva.

Brezposelnost v ZDA se je v avgustu spet močno znižala

Drugod so avstralske delnice (+0,8%) na vrednosti pridobile še drugo trgovalno sejo zapored, saj je optimizem glede razvoja potencialnih cepiv proti Covidu-19 izboljšal razpoloženje med vlagatelji, pri čemer so največ pridobile delnice rudarskih in finančnih družb.

Vse to je najširši indeks azijsko-pacifiških delnic zunaj Japonske povišal za 0,37 odstotka.

Ameriški finančni trgi so bili včeraj zaradi praznikov zaprti, medtem ko je evropski delniški indeks STOXX 600 pridobil 1,7 odstotka vrednosti.

Terminske pogodbe za glavni ameriški borzni indeks S&P 500 so danes izbrisale včerajšnje izgube in trgujejo 0,5 odstotka višje. Tehnološke delnice medtem ostajajo ranljive, pri čemer so terminske pogodbe za indeks Nasdaq izgubile 0,1 odstotka vrednosti. Indeks Nasdaq je sicer prejšnji teden izgubil kar 6 odstotkov vrednosti.

Medtem ko številni igralci na trgu niso mogli določiti glavnega sprožilca za nenadni padec indeksa Nasdaq, pa je glavni krivec verjetno v dejstvu, da je indeks od marca naprej pridobil kar 75 odstotkov vrednosti.

"Tehnološke delnice so postale zelo drage, zato bi lahko njihov zadnji padec vrednosti označili za zdrav popravek," je dejal Masahiro Ičikava iz družbe Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

Tvegana sredstva se soočajo tudi z naraščajočimi dvomi o tem ali so ameriški oblikovalci politik pripravljeni na nadaljne sprejemanje paketov ogromnih finančnih spodbud, na kar so upali trgovalci.

"Petkovi podatki o novoustvarjenih delovnih mestih v ZDA so bili odlični, zato bi lahko vodili do špekulacij, da oblikovalci politik ne bodo več pripravljeni vlagati na bilijone dolarjev za podporo gospodarstvu," je dejal Masahiko Loo iz družbe AllianceBernstein.

"Trgi so morda v pričakovanju, da bo Ameriška centralna banka ta mesec napovedala dodatne olajševalne ukrepe šli predaleč v svojih pričakovanjih," je dejal in dodal, da so padajoča pričakovanja eden od razlogov za dvig donosnosti ameriških obveznic prejšnji teden.

Na valutnih trgih se je vrednost britanskega funta znižala potem ko je Evropska Unija sporočila, da trgovinskega sporazuma z Veliko Britanijo ne bo, če bi Britanci poskušali vplivati na ločitveni sporazum o brexitu. Opozorilo je prišlo potem, ko naj bi vlada britanskega premierja Borisa Johnsona načrtovala sprejem nove zakonodaje, ki bi ovrgla dele sporazuma o brexitu, ki ga je država podpisala v januarju.

Funt je tako v primerjavi z dolarjem upadel na nivo 1,3167 dolarja, kar je blizu najnižjih nivojev v zadnjih dveh tednih. Na drugi strani je malenkost vrednosti proti dolarju izgubil tudi evro, ki je dosegal nivo 1,1804 dolarja, medtem ko je jen vztrajal pri nivoju 106,31 jena za dolar.

Cena zlata se je v torek umirila čeprav so rastoči dvomi glede gospodarskega okrevanja po padcih zaradi pandemije kitajskega virusa omejili izgube. cena zlata se je znižala za 0,1 odstotka na 1925,96 dolarja za unčo.

Cene nafte so se znižale na najnižje nivoje v zadnjih petih tednih, potem ko je Saudska Arabija sprejela najvišje reze cen nafte za dobavo v Azijo v zadnjih petih mesecih, saj negotovost glede kitajskega povpraševanja zamegljuje obete za okrevanje trga. Cene terminskih pogodb za ameriško lahko nafto so se znižale za 1,6 odstotka na 39,13 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce