Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Globalni trgi v nov trgovalni teden z izgubami

Globalni trgi v nov trgovalni teden z izgubami
August 09
06:24 2021

Azijske delnice so nov trgovalni teden začele v rdečih številkah sredi hudih izgub cen zlata in nafte, medtem ko se je vrednost dolarja obdržala pri najvišjih nivojih v zadnjih štirih mesecih, potem ko je optimistično poročilo o zaposlovanju v ZDA povečala donosnost obveznic.

Razpoloženje na trgih je skazila nenadna izguba vrednosti zlata, potem ko je padlo pod mejo 1750 dolarjev za unčo. To je sprožilo razprodajo zaradi katere se je cena žlahtne kovine spustila vse do nivoja 1684 dolarjev za unčo. Cena je od takrat narasla na 1723 dolarjev, a je še vedno 2,2 odstotka nižja od prejšnje ravni.

Cena nafte znamke Brent se je znižala za skoraj dva odstotka, saj se trgi bojijo, da bo najnovejši val okužb z kitajsko kugo izdelano v laboratoriju v Wuhanu zmanjšal povpraševanje po potovanjih.

Zaradi počitnic na Japonskem in v Singapurju je bil sicer obseg trgovanja majhen, pri čemer je najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven japonske izgubil 0,1 odstotka vrednosti.

Siemens ponovno povišal napovedi glede dobičkonosnosti

Kot rečeno glavni japonski delniški indeks Nikkei ni obratoval, vseeno pa so terminske pogodbe za omenjeni indeks malenkost izgubile na vrednosti glede na nivo ob zaključku trgovanja v petek. Terminske pogodbe za indeks tehnološki indeks Nasdaq so upadle za 0,5 odstotka, medtem ko so terminske pogodbe za indeks S&P 500 izgubile 0,3 odstotka vrednosti.

Podatki o kitajski trgovini objavljeni prek vikenda so bili slabši od pričakovanj analitikov, vseeno pa so podatki o inflaciji pokazali, da ne obstajajo ovire za sprejem dodatnih finančnih spodbud za podporo gospodarstvu.

Medtem vlagatelji še naprej ocenjujejo ali bo petkovo dobro poročilo o delovnih mestih v ZDA, tamkajšnjo centralno banko spodbudilo k začetku zmanjševanja spodbujevalnih ukrepov.

"Ne obstaja veliko nesoglasij glede napovedi zmanjšanja obsega spodbud, ki bi se lahko zgodilo nekje med letošnjim septembrom in decembrom, medtem ko bi dejansko znižanje sledilo nekje med novembrom in januarjem," je dejal strateg iz družbe NAB.

Vseeno je hitrost zmanjševanja spodbud še vedno v zraku ih bo prišla šele potem, ko bo prišlo do dviga obrestnih mer. Centralna banka tako trenutno odkupuje ogromnih 120 milijard dolarjev obveznic na mesec, zato bi 20 milijardno znižanje na mesec program zaključilo v pol leta, 10 milijardno znižanje na mesec pa v letu dni.

Po predvidevanjih naj bi številke za julijsko inflacijo pokazale, da je ta dosegla višek, potem ko naj bi se cene rabljenih vozil po velikih skokih končno umirile.

Medtem so cene delnic podprte predvsem z močno sezono objave zaslužkov ameriških podjetij. Po besedah analitikov iz Bank of America so tako podjetja, ki kotirajo na indeksu S&P 500 na poti k 15 odstotnemu povišanju dobička v drugem četrtletju.

"Vseeno pa so podjetja z višjimi zaslužki doživela umirjeno reakcijo ko se gre za rast cene delnic, dan po objavi podatkov, medtem ko so bila podjetja, ki niso dosegal pričakovanj močno kaznovana," so zapisali v poročilu.

Donosnost ameriških desetletnih državnih obveznic se je po poročilu o delovnih mestih povzpela na 1,3 odstotka, potem ko je prejšnji mesec z nivojem 1,177 odstotka, dosegla najnižje nivoje po februarju.

To je dolarju v primerjavi z evrom povišalo vrednost, pri čemer je bilo treba za en evro odšteti 1,1744 dolarja, kar je bilo najmanj po aprilu. Podobno je dolar na vrednost pridobil tudi v primerjavi z japonskim jenom in dosegel nivo 110,28 jena za dolar.

Cene nafte so se še dodatno znižale, potem ko so prejšnji teden doživele najvišje padce v zadnjih štirih mesecih, saj vlagatelje skrbijo omejitve potovanj zaradi kitajske kuge, ki bi ogrozile bikovska pričakovanja glede povpraševanja.

Cena nafte znamke Brent se je znižala za 1,3 dolarja na 69,4 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 66,99 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles