Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

GM bo zaradi pomanjkanja čipov začasno zaustavil proizvodnjo avtomobilov

GM bo zaradi pomanjkanja čipov začasno zaustavil proizvodnjo avtomobilov
September 03
05:37 2021

General Motors bo septembra ustavil proizvodnjo v večini svojih severnoameriških tovarn, saj jim močno primanjkuje polprevodniških čipov, ki je prizadelo tudi druge proizvajalce čipov po vsem svetu. Štiri tovarne v ZDA, tri v Mehiki in ena v Kanadi bodo zaprte za največ dva tedna, odvisno od njihove lokacije.

Tako Ford, kot tudi Toyota sta se v tem mesecu odločila za zmanjšanje proizvodnje, medtem ko se proizvajalci čipov v ZDA in Aziji trudi zadostiti povpraševanju iz strani gospodarstev, ki so ponovno začela obratovati z polnim zagonom.

Ameriška centralna banka namignila k začetku zviševanja obrestnih mer

Pomanjkanje je povišalo cene avtomobilov, kar je številne ljudi prisililo v nakup rabljenih vozil.

GM, ki je lastnik blagovnih znamk, kot sta Chevrolet in Cadillac je dejal, da bo zaustavitev proizvodnje vplivala na nekatera od njihovih najbolj dobičkonosnih vozil, vključno s športno-terenskimi vozili ter srednje in velikimi poltovornjaki.

Med prizadetimi tovarnami so obrati v mestu Fort Wayne v Indiani, tovarno Silao v Mehiki in tovarno Cami Assembly v Kanadi.

"Te najnovejše prilagoditve razporeda so posledica stalnega pomanjkanja delov, ki jih povzročajo motnje v dobavi polprevodnikov na mednarodnih trgih, ki se soočajo z omejitvami zaradi pandemije kitajske kuge," so pri družbi zapisali v izjavi za javnost.

Najnovejši avtomobili pogosto vsebujejo na desetine mikročipov, pri čemer pa so številni izdelovalci avtomobilov ob začetku pandemije kitajske kuge svoja naročila pri izdelovalcih polprevodnikov preklicali, saj so se bali dolgotrajnega upada prodaje.

Zdaj proizvajalci čipov ob okrevanju povpraševanja po avtomobilih ne morejo dohajati naročil. Poleg tega so se proizvajalci avtomobilov za dobavo elektronike znašli v neposrednem boju z tehnološkimi družbami in sektorjem potrošniške elektronike.

V začetku tega tedna so pri Fordu dejali, da bodo od 6.septembra dalje zmanjšali svojo proizvodnjo tovornjakov, medtem ko so pri Toyoti sporočili, da bodo svojo svetovno proizvodnjo v septembru zmanjšali za 40 odstotkov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles