Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

GM svari pred uvedbo uvoznih dajatev na avtomobile

GM svari pred uvedbo uvoznih dajatev na avtomobile
July 02
08:20 2018

Največji ameriški izdelovalec avtomobilov je dodal svoj glas k zboru družb in držav, ki kritizirajo predlagane ameriške uvozne dajatve za tuje avtomobile in avtomobilske dele. General Motors je tako posvaril, da bi lahko uvozne dajatve "vodile k manjšemu GM-u, zmanjšanji prisotnosti doma in v tujini, ter tveganju za manj in ne več delovnih mest v ZDA".

Svoje pomisleke so poslali ministrstvu za trgovino, ki preiskuje ali naj priporočijo uvozne dajatve. Predsednik Donald Trump je sicer v maju odredil preiskavo v tej smeri.

Trump je ministrstvo pozval naj določi učinek uvoza avtomobilov in avtomobilskih delov na nacionalno varnost. Podoben proces je to pomlad privedel do sprejema novih uvoznih dajatev za tuje jeklo in aluminij.

Kitajska se je odločila za omilitev pravil o tujih naložbah

Predlog o uvedbi uvoznih dajatev na tuje avtomobile in avtomobilske dele v imenu nacionalne varnosti je doživel široko kritiko, tako v Kongresu, kot tudi v poslovnem svetu.

Nasprotniki ukrepa pravijo, da bi motil oskrbovalne verige in povečal cene avtomobilov, kar bi vodilo v zmanjšanje prodaje in končno v izgubo delovnih mest.

"Korelacija med padcem prodaje avtomobilov v ZDA in negativnim vplivom na našo delovno silo, ki nato ogroža delovna mesta v oskrbovalni bazi in okoliških skupnostih, ni mogoče prezreti," so v komentarjih predloženih v preiskavo povedali pri GM-u.

Hkrati so pri družbi opozorili, da bi lahko uvozne dajatve škodile naložbam, kar bi spodkopalo vlogo ZDA v svetovni industriji. Trgovinska združenja za avtomobilsko industrijo, pa tudi podjetja, ki vključujejo Toyoto, BMW in Volvo, so prav tako predložila svoje pripombe pri nasprotovanju sprejemu uvoznih dajatev.

Rok za predložitev pripomb se je sicer iztekel v petek.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce