Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Goldman Sachs: Strah pred recesijo zaradi trgovinske vojne se povečuje

Goldman Sachs: Strah pred recesijo zaradi trgovinske vojne se povečuje
August 12
06:04 2019

Iz banke Goldman Sachs so v nedeljo dejali, da se zaskrbljenost, da bo ameriško-kitajska trgovinska vojna vodila v recesijo povečuje, zato pri banki nič več ne pričakujejo trgovinskega sporazuma med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma pred ameriškimi predsedniškimi volitvami, ki bodo potekale prihodnje leto.

"Pričakujemo, da bodo uvozne dajatve usmerjene proti preostalim 300 milijardam dolarjev kitajskega blaga, vstopile v veljavo," so pri banki v zapisali v obvestilu poslanemu svojim strankam.

Ameriški predsednik Donald Trump je 1.avgusta napovedal, da bo 1.septembra uvedel 10 odstotno uvozno dajatev na kitajski uvoz v višini 300 milijard dolarjev, potem ko Kitajska ni izpolnila svojih zavez o nakupu ameriških kmetijskih izdelkov.

Kitajski izvoz se je julija presenetljivo povečal

ZDA so poleg tega Kitajsko razglasile za manipulatorja z valuto. Kitajska kot običajno zanika, da bi manipulirala z juanom za pridobitev konkurenčne prednosti.

Že več kot leto dni trajajoči spor, se med drugim vrti okrog vprašanj, kot so uvozne dajatve, subvencije, tehnologija, intelektualna lastnina in kibernetska varnost.

Pri banki Goldman Sachs so dejali, da so znižali napoved ameriške gospodarske rasti v zadnjem letošnjem četrtletju za 20 bazičnih točk, na 1,8 odstotka, kar je posledica večjega pričakovanega učinka trgovinskih napetosti.

"Na splošno smo povečali svojo oceno vpliva trgovinske vojne na rast," je banka zapisali v sporočilu, ki so ga napisali njihovi trije ekonomisti, Jan Hatzius, Alec Phillips in David Mericle.

Povečanje vhodnih stroškov zaradi motenj v dobavni verigi bi lahko vodilo ki zmanjšanju domače aktivnosti ameriških podjetij so zapsali v sporočilu. Takšna "politična negotovost" bi lahko hkrati vodila v zmanjšanje porabe podjetij so dodali ekonomisti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce