Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Google naj bi se umaknil iz Pentagonovega projekta umetne inteligence

Google naj bi se umaknil iz Pentagonovega projekta umetne inteligence
June 04
06:41 2018

Pri Googlu naj bi se odločili, da ne bodo podaljšali pogodbe o izdelavi umetne inteligence za obveščevalno delo za Pentagon, so sporočili viri iz podjetja. Odločitev sicer sledi močnemu nasprotovanju delovne sile tehnološkega velikana.

Številni zaposleni v Googlu so tako družbo zaradi projekta zapustili, medtem ko jih je na tisoče podpisalo protestno peticijo proti sodelovanju v projektu Pentagona, znanemu po imenu Maven. Glavna zaskrbljenost zaposlenih pri družbi je namreč, da gre za prvi korak uporabe umetne inteligence za smrtonosne namene. Uradne izjave o tem sicer iz Googla še ni bilo.

Apple in Rusija v sporu zaradi aplikacija za sporočanje Telegram

Po navedbah virov iz družbe je izvršna direktorica Diane Green osebju dejala, da po koncu pogodbe, ki se izteče marca prihodnje leto, le te ne bodo obnovili.

A na drugi strani je novinarka za spletno stran Gizmodo, Kate Conger dejala, da Google ni preklical projekta Maven in ne kaže na to, da bi izključil svojega prihodnjega sodelovanja z vojsko. Pogodba naj bi bila po poročanju za Google vredna manj kot 10 milijonov dolarjev, vendar bi lahko vodila v potencialno širše sodelovanje s Pentagonom.

Projekt Maven sicer vključuje uporabo talenta strojev za učenje in inženirstvo za razlikovanje med ljudmi in droni v video posnetkih.

Aprila je 4000 zaposlenih v Googlu podpisalo odprto pismo, ki pravi, da z sodelovanjem v tem projektu družba ogroža zaupanje uporabnikov in ignorira svojo "moralno in etično odgovornost".

Poročilo Gizmoda je sicer dejalo, da vodstvo podjetja v globokem sporu glede učinkov partnerstva s Pentagonom. Notranja email sporočila tako namigujejo, da vidi vodstvo družbe pogodbo s Pentagonom kot veliko priložnost, medtem ko so zaskrbljeni glede tega kako bo vpletenost družbe v ta projekt sprejeta v javnosti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce